Sufinansiraće deset crnogorsko-mađarskih projekata

Na konkurs se mogu prijaviti nosioci naučnog istraživanja iz Crne Gore čije nacionalne naučnoistraživačke projekte već finansira Ministarstvo nauke
115 pregleda 0 komentar(a)
lupa, istraga, kontrola, Foto: Shutterstock
lupa, istraga, kontrola, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.11.2015. 17:47h

Ministarstvo nauke objavilo je Konkurs za sufinansiranje naučne i tehnološke saradnje između Crne Gore i Mađarske.

Iz Ministarstva su podsjetili da je 25. septembra 2012. godine potpisan Sporazuma između Vlade Crne Gore i Vlade Mađarske o naučnoj i tehnološkoj saradnji.

Predmet Konkursa je sufinansiranje deset crnogorsko-mađarskih projekata, i to međusobnih posjeta (troškovi putovanja i boravka) istraživača iz Crne Gore i istraživača iz Mađarske.

Na konkurs se mogu prijaviti nosioci naučnog istraživanja iz Crne Gore čije nacionalne naučnoistraživačke projekte već finansira Ministarstvo nauke.

Projekat mora ispunjavati uslove u skladu sa Zakonom o naučnoistraživačkoj djelatnosti kao i utvrđene kriterijume Ministarstva nauke Crne Gore.

„Ovo je prvi put kako se otvara mogućnost našim naučnicima i naučno-istraživačkim timovima da sa kolegama iz Mađarske rade na zajedničkim projektima, razvijaju mobilnost, razmjenjuju stečena znanja i iskustva, i kao rezultat zajedničkog rada na projektu apliciraju i učestvuju u evropskim programima za istraživanje i inovacije (COST, HORIZONT 2020)“, kaže se u saopštenju.

Prioritetne oblasti istraživanja podržane Konkursom su prirodne nauke, poljoprivreda, inženjerske nauke i ICT, biotehnologija, zaštita životne sredine, medicina, i energija.

Prednost pri finansiranju biće data projektima koji imaju potencijal za buduću multilateralnu saradnju u okviru EU okvirnog programa za istraživanje i inovacije HORIZONT 2020.

Vremenski period realizacije zajedničkih projekata je dvije godine.

„Projekti mogu da započnu sa realizacijom najranije 1. aprila 2016. godine, i da se završe najkasnije do 30. decembra 2018. godine. Prijave sa kompletnom dokumentacijom dostavljaju se arhivi Ministarstva nauke do 21. decembra 2015. godine, i na elektronsku adresu: milena.milonjic@mna.gov.me“, saopšteno je iz Ministarstva.

Bonus video: