HN: Posječena palma stara 126 godina

Petar Miletić, vlasnik zemlje na kojoj je rasla palma, kaže da je Vašingtonu zasadio njegov đed po majci Gašo Mandić, 1889. godine
219 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 02.11.2015. 15:36h

Palma Washingtonia filifera (Končasta vašingtonija,Kalifornijska lepezasta palma) visoka tridesetak metara danas je posječena u atraktivnoj i zahtjevnoj akciji koju je je izveo Dejan Verigo, iskusni spleolog koji je proteklih godina izveo nekoliko sličnih akcija u gradu.

Stablo palme je osušeno već nekoliko godina i predstavljalo je opasnost za okolne objekte i prolaznike u gradskom naselju Karača.

Petar Miletić, vlasnik zemlje na kojoj je rasla palma, kaže da je Vašingtonu zasadio njegov đed po majci Gašo Mandić, 1889. godine. Mandić je bio pomorski kapetan i u to vrijeme izgradio je na svom imanju na Karači i porodičnu kuću.

Washingtonia filifera je jedna od najčešće sađenih palmi u suptropskim područjima. Potiče iz polupustinjskih predjela južne Kalifornije i jugozapadne Arizone (kanjon rijeke Kolorado).

Washingtonia filifera je jednodoma biljka s bijelim cvjetovima koji vise u cvatovima na drškama dugim do 1,5 m. Plodovi su sitne tamnosmeđe bobice, jestive, po ukusu podsjećaju na prave datulje.

Ova palma je inače jedna od najrasprostranjenijih palmi na jadranskoj obali.

Galerija

Bonus video: