Unicef: Povećan upis djece u vrtićima u pet opština na sjeveru Crne Gore

Kako se navodi, poređenje rezultata istraživanja prije i poslije kampanje pokazuje da su roditelji u opštinama u kojima je bila realizovana kampanja, izrazili pozitivnije stavove prema vrtićima poslije kampanje
93 pregleda 0 komentar(a)
Dijete, žena, Foto: Unicef
Dijete, žena, Foto: Unicef
Ažurirano: 02.11.2015. 12:57h

Upis u vrtiće u pet opština na sjeveru Crne Gore, u kojima je sprovedena kampanja Svi u vrtić, povećao se od tri do 24 odsto, saopšteno je iz UNICEF-a.

U kampanji Svi u vrtić, tokom proljeća, u opštinama sa najnižom stopom upisa u predškolsko obrazovanje - Bijelom Polju, Beranama, Rožaju, Plavu i Andrijevici, pozvani su roditelji da upišu djecu u vrtiće.

"Rezultati istraživanja sa roditeljima djece od tri do šest godina na sjeveru pokazuju da je kampanja podstakla veliki broj građana da upiše djecu u vrtiće", kaže se u saopštenju.

Istraživanje sprovedeno prije početka kampanje sa roditeljima djece od tri do šest godina koja ne idu u vrtić, a žive na sjeveru Crne Gore, pokazalo je da većina ovih roditelja, preko 60 odsto, kaže da nisu dovoljno informisani o radu predškolskih ustanova.

Kako se navodi, poređenje rezultata istraživanja prije i poslije kampanje pokazuje da su roditelji u opštinama u kojima je bila realizovana kampanja, izrazili pozitivnije stavove prema vrtićima poslije kampanje.

"Gotovo svi roditelji, 96 odsto razumjeli su cilj kampanje, a većina, 71 odsto, je znala i naziv kampanje. Gotovo svi roditelji, 91 odsto, ocijenili su kampanju kao korisnu za upoznavanje roditelja i djece predškolskog uzrasta o radu vrtića u Crnoj Gori", navode iz UNICEF-a.

Velikoj većini roditelja, 80 odsto, kampanja se veoma dopala, zato što djeca nijesu bila posmatrači, već aktivni učesnici događaja organizovanih u okviru kampanje.

"Većina roditelja, 85 odsto, ocijenila je da je kampanja uticala na ljude iz njihove okoline da ozbiljno razmisle o upisu djece u vrtić, a 43 odsto roditelja je reklo da ih je kampanja podstakla da upišu dijete u vrtić", kaže se u saopštenju.

Roditelji koji znaju za kampanju su u većem procentu upisivali djecu u vrtiće nego oni koji ne znaju. "Ta razlika se uočava u svim opštinama na sjeveru, uključujući i one u kojima kampanja nije sprovođena, ali su roditelji čuli za nju".

"Većina roditelja koji ni ove godine nisu upisali djecu u vrtić kao glavne razloge navodi finansijske i druge objektivne prepreke (prije svega udaljenost vrtića), 70 odsto, dok je samo 30 odsto navelo lične razloge", navode iz UNICEF-a.

Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Bendžamin Perks je poručio - Svi u vrtić, navodeći da nema boljeg ulaganja koje neko društvo može da preduzme nego što je u rano djetinjstvo djece od rođenja do šest godina.

"Opšta pokrivenost djece u Crnoj Gori je ostvariva, a to možemo postići ukoliko budemo radili zajedno", ističe Perks.

Kampanja Svi u vrtić je dio širih nastojanja crnogorskog obrazovnog sistema da, uz podršku UNICEF-a, do 2020.godine, dostigne 100-procentni obuhvat djece od tri do šest godina predškolskim obrazovanjem.

Bonus video: