GA: Vrijeme je da se stavi tačka na zastrašivanje i nasilje nad novinarima

"NVO Građanska alijansa je kampanjom "Ugroženo novinarstvo: Reaguj!" javnosti željela da otvori oči i ukaže da je krajnje vrijeme da se napadi na novinare počnu rješavati"
0 komentar(a)
Novinari, Foto: Shutterstock
Novinari, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.11.2015. 12:47h

I ovogodišnji Međunarodni dan za okončanje nekažnjivosti zločina protiv novinara otvara pitanje bezbjednosti poslenika javne riječi u Crnoj Gori, saopšteno je iz NVO Građanska alijansa (GA).

Međunarodni dan za okončanje nekažnjivosti zločina protiv novinara obilježava se 2. novembra.

"Činjenica da najkrupniji slučajevi napada, pa i ubistava novinara, te slučajevi prijetnji i napada na imovinu medija nijesu riješeni, šalje lošu poruku društvu, demokratiji i govori o opštem stanju kada je riječ o javnosti i slobodi javne riječi u Crnoj Gori. Atmosfera u kojoj novinari ili njihova imovina stradaju zbog objavljene riječi, govori da rad novinara u Crnoj Gori nije prepoznat i priznat, a oni koji se odvaže da se bave istraživačkim novinarstvom u svakodnevnom su strahu. I nedavni protesti su pokazali da novinari u Crnoj Gori zbog svoje riječi olako posataju meta napada, pritisaka i prijetnji", navodi se u saopštenju GA.

Iz ove NVO su dodali da država treba da nađe način da se oni koji perom upiru na drustvene anomalije osjećaju bezbjedno.

"Vrijeme je da se stavi tačka na suočavanje novinara sa zastrašivanjem i nasiljem. Zbog sve učestalijih napada na novinare i stanja u kojem su istraživači ostavljeni da se sami bore sa onima kojima smeta njihova riječ, NVO Građanska alijansa je kampanjom "Ugroženo novinarstvo: Reaguj!" javnosti željela da otvori oči i ukaže da je krajnje vrijeme da se napadi na novinare počnu rješavati. Kampanja je osmišljena u vidu spotova koji se emituju na televizijama i društvenim mrežama. Spotovi opominju i podsjećaju kako u Crnoj Gori prolaze novinari koji se odvaže da istraže nesto što je neko htio da gurne pod tepih. Akcija je posebno usmjerena prema institucijama zaduženim za otkrivanje napadača, jer, kao po pravilu, mršave su istrage u ovim slučajevima", kazali su iz GA.

U saopštenju GA se zaključuje da u spotovima novinari i urednici crnogorskih medija upozoravaju da medijske radnike i njihovu imovinu "napadaju, pale, lome, guše, prebijaju, ubijaju", zbog toga što "informišu, prenose, istražuju, pitaju, otkrivaju", te da sloboda nije pravo, već zadatak.

Ovaj članak je napravljen u okviru partnerstva sa Monitoringom Balkana i Kavkaza (Osservatorio Balcani e Caucaso) za potrebe Evropskog centra za slobodu štampe i medija (ECPMF), a koji sufinansira Evropska komisija.

Sadržaj ovog članka je isključivo odgovornost “Vijesti”, i ni na koji način se ne može interpretirati kao stav Evropske unije.

Bonus video: