Podgorica: Više od pola domaćinstava grije se na drva

Razmatranjem mogućnosti korišćenja obnovljivih izvora energije, predloženo je postavljanje solarnih kolektora na stambene zgrade u vlasništvu Glavnog grada osmišljen kao pilot projekat korišćenje energije sunca ugradnjom solarnih kolektora na šest stambenih zgrada - površine 6.303 metra kvadratna
2 komentar(a)
drva za grijanje, Foto: Luka Zeković
drva za grijanje, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 02.11.2015. 07:07h

U glavnom gradu od 57.346 domaćinstava, njih 29.463, odnosno više od polovine, koriste za grijanje drva.

Prema podacima iz lokalnog energetskog plana Glavnog grada od 2015. do 2025, koji je na javnoj raspravi, u gradskim opštinama Golubovci i Tuzi 21.593 domaćinstva koriste drva za grijanje, a ostatak na području grada.

"Domaćinstva potroše 142.685 metara kubnih drva, od čega 102.136 u gradskim opštinama Tuzi i Golubovci. U Podgorici građani potroše za drva godišnje 9.020.361 euro, odnosno na području GO 6.817.372”, navodi se u planu.

Razmatranjem mogućnosti korišćenja obnovljivih izvora energije, predloženo je postavljanje solarnih kolektora na stambene zgrade u vlasništvu Glavnog grada osmišljen kao pilot projekat korišćenje energije sunca ugradnjom solarnih kolektora na šest stambenih zgrada - površine 6.303 metra kvadratna.

"Shodno ostvarenim rezultatima, data aktivnost obuhvatila bi u narednim fazama veći broj stambenih zgrada u vlasništvu Glavnog grada. Cilj projekta je smanjenje potrošnje električĉne energije za grijanje prostora i vode, što bi poslužilo kao reper za identifikovanje prednosti i koristi primjene ovih tehniĉčkih rješenja", piše u dokumentu.

Predložena je i toplotna izolacija spoljašnjeg omotača i krova za deset zgrada u vlasništvu Glavnog grada.

"To podrazumijeva potpunu obnovu toplotne izolacije fasade i krova, površine oko šest hiljada kvadrata", navodi se u planu.

Bonus video: