Bar i Ulcinj ignorišu zakonske obaveze urednog vodosnabdijevanja

Kosić Žujović je podsjetila da je Vlada uložila 18 miliona eura u periodu od 2010. do 2012. godine u dio regionalnog vodovodnog sistema za opštine Bar i Ulcinj
65 pregleda 1 komentar(a)
Voda, česma, suša, Foto: Shutterstock
Voda, česma, suša, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.11.2015. 18:11h

Opštine Bar i Ulcinj ignorišu zakonske obaveze urednog vodosnabdijevanja građana ispravnom vodom za piće, saopštili su iz Regionalnog vodovoda, i upozorili da se građanima Ulcinja distribuira voda koja nije za ljudsku upotrebu.

Šef laboratorije tog Javnog preduzeća na izvorištu „Bolje sestre“, Danijela Kosić Žujović, kazala je da je Vlada, ukupnim ulaganjem preko 100 miliona eura u regionalni vodovod, od 2010. godine na području crnogorskog primorja, riješila višedecenijski problem nedostatka vode za piće.

Ona je u izjavi dostavljenoj agenciji MINA ocijenila da je nedopustivo da se na crnogorskom primorju, u svrhu javnog vodosnabdijevanja, i nakon 2010. godine i dalje koriste manja ili veća izvorišta koja nemaju potrebna vodna akta koja izdaje Uprava za vode, iako je to zakonom precizno definisana obaveza.

“Upozoravajuće je da se distribuira voda za piće koja ne ispunjava zahtjeve zdravstvene ispravnosti, pa samim tim nije bezbjedna za ljudsku upotrebu, kao što je slučaj sa izvorištem "Lisna bori" u Ulcinju”, smatra Kosić Žujović.

Ona je naglasila da voda koja se distribuira građanima opštine Ulcinj nije za ljudsku upotrebu, između ostalog i zbog velike koncentracije mangana.

“Kao stručnjak moram da istaknem zabrinutost i čuđenje zbog čega se takva voda stanovništvu Ulcinja i dalje distribuira, i pored mogućnosti snabdijevanja vodom visokog kvaliteta iz izvorišta „Bolje sestre“”, kazala je Kosić Žujović.

Ona je podsjetila da je Vlada uložila 18 miliona eura u periodu od 2010. do 2012. godine u dio regionalnog vodovodnog sistema za opštine Bar i Ulcinj.

“Koje i nakon toga apsolutno ignorišu zakonske obaveze urednog vodosnabdijevanja ispravnom vodom za piće”, dodala je Kosić Žujović.

Ona je istakla da je, kada je riječ o opštini Ulcinj, iz regionalnog vodovoda od 2012. godine moguće snabdijevati kompletno područje te opštine vodom visokog kvaliteta.

Kosić Žujović je upozorila da se pojava prekomjerne količine mangana u vodi, koja je prisutna u Ulcinju, itekako može negativno odraziti na zdravlje stanovništva.

“Jer prekomjerno prisustvo teških metala može svojim kumulativnim efektom negativno uticati na zdravlje ljudi, bilo direktno u organizmu, bilo putem sinergičnog dejstva hemijskih supstanci koje se nalaze u vodi za piće”, pojasnila je ona.

Kosić Žujović je dodala da negativan uticaj nastaje poslije izloženosti organizma niskim koncentracijam kroz duži vremenski period, i manifestuje se poslije duže kontinuirane izloženosti.

Ona je podsjetila da su najnovija istraživanja Svjetske zdrastvene organizacije (SZO) pokazala da je veliki broj bolesti kod ljudi uzrokovan upravo konzumacijom neispravne vode za piće, pa je SZO i svrstala kvalitet vode za piće u 12 osnovnih pokazatelja zdravstvenog stanja i kvaliteta života stanovništva u datim državama.

“Što se tiče kvaliteta vode sa izvorišta ,,Bolje sestre“, koja se distribuira putem regionalnog vodovoda, sva dosadašnja ispitivanja renomiranih domaćih i inostranih institucija su pokazala da je riječ o vodi visokog kvaliteta koja ispunjava i najstrožije kriterijume ispravnosti, kako u pogledu fizičko-hemijskih tako i u pogledu mikrobioloških svojstava”, navela je Kosić Žujović.

Kako je kazala, po pitanju kontrole kvaliteta vode sa tog izvorišta, pored kontrole njene ispravnosti od Instituta za javno zdravlje, u internoj laboratoriji Regionalnog vodovoda godišnje odrade oko 14 hiljada različtih analiza pojedinačnih parametara, u cilju konstantne kontrole kvaliteta vode koja se isporučuje lokalnim vodovodima na crnogorskom primorju.

“Moram istaći i da je cijena vode našeg preduzeća i po nekoliko puta manja od cijene koju lokalna vodovodna preduzeća fakturišu fizičkim i pravnim licima, pa je prostom računicom lako zaključiti da ta preduzeća, i po osnovu preuzimanja vode iz regionalnog vodovoda, stiču čak i dodatni ekstra profit”, rekla je Kosić Žujović.

Prema njenim riječima, i da nije tolika razlika u cijenama, finasijski činilac nikad ne smije biti limitirajući faktor koji bi uskratio zdravu, pitku i prije svega zdravstveno ispravnu vodu za piće svakom žitelju crnogorskog primorja.

Sve to, kako je navela, upućuje na samo jedan zaključak - da je od 2010. godine, zahvaljujći postojanju regionalnog vodovodnog sistema, na crnogorskom primorju dostupna voda visokog kvaliteta po više nego pristupačnoj cijeni.

“A sa druge strane u pojedinim opštinama na crnogorskom primorju i dalje često možemo čuti obavještenja iz lokalnih vodovodnih preduzeća, posebno Kotora i Ulcinja, da voda iz gradskog vodovoda nije za piće”, dodala je Kosić Žujović.

Bonus video: