"Nisam mislio na sve demonstrante već samo na huligane"

"Ja kao policajac profesionalno obavljam svoj posao pa samim tim ustavni poredak i institucije sistema moram zaštititi bilo da je na vlasti DPS ili da nekom demokratskom promjenom to bude neko drugi"
172 pregleda 119 komentar(a)
Goran Popović, Foto: Facebook
Goran Popović, Foto: Facebook
Ažurirano: 01.11.2015. 15:48h

Pripadnik crnogorske policije Goran Popović reagovao je na tekst "Policajac se hvalio da je "rastjerao bande zlotvora"", objavljen na portalu Vijesti.

On se nakon protesta i nereda 24. oktobra na svom Fejsbuk profilu pohvalio porukom: "rastjerali smo bande zlotvora". Nakon što je se društvenim mrežama masovno počela širiti njegova fotografija sa porukom, Popović je promijenio opis fotografije i stavio novu poruku: "profesionalno primijenio ovlašćenja".

Popović je naveo da je tekst objavljen na portalu "inicirao i pokrenuo čitavu lavinu impulsivnog nezadovoljstva dijela građana koji je na svaki mogući način pokušao da diskredituje moju ličnost , a uslijedilo je i mnogo uvreda i ozbiljnih prijetnji od čega je jedan napad na mene čak i osujećen".

"U Danilovgradu, po ulicama i školskim dvorištima su razbacivani flajeri sa natpisom "Vaš komšija batinaš", a na fejsbuk stranici "Sloboda traži ljude" prikazan sam kao neko ko je prije tri godine štrajkovao glađu i molio da ga vrate na posao u policiju, a sada bije gladni narod. Čak je i urađen neki pogrdni video klip gdje se ja prikazujem kao Milov batinaš.

Ružno, zaista, ako je tako. A sada da vidimo gdje su se omakle greške, moje ili vaše, ... (kako) bi se ova sveopšta haranga protiv mene zaustavila i spriječile možda neke veće posledice jer postoje ozbiljne prijetnje koje su mi upućivane sa pojedinih Fejsbuk naloga.

Naime, 25.10. 2015. godine objavio sam na Fejsbuk profili svoju fotografiju sa natpisom "Rastjerali smo bande zlotvora" koji sam kasnije preimenovao. Prva reakcija je nastala kao izliv mog patrotizma jer je u toj noći napadnuta institucija sistema, a uopšte nisam očekivao računajući da smo svi razumna ljudska bića da će ta moja izjava biti protumačena da se odnosi na sve učesnike protestnog skupa, već sam konkretno mislio na onu grupu huligana koja nas je zasula kamenicama i molotovljevim koktelima.

Ja kao policajac profesionalno obavljam svoj posao pa samim tim ustavni poredak i institucije sistema moram zaštititi bilo da je na vlasti DPS ili da nekom demokratskom promjenom to bude neko drugi. Što se tiče mirnih, socijalnih i građanskih protesta tu apsolutno nemam nikakvih predrasuda jer je to ustavom zagarantovano pravo.

Moram reagovati i na vaše zapažanje da sam prije tri godine bio u štrajku glađu, što jeste tačno, ali sam se tada ogradio i kazao da štrajk glađu nije političke već socijalne prirode, tako da mi se to ne može stavljati u kontekst priče da sam štrajkovao glađu kad sam bio gladan, a sada bijem gladni narod, što je i bila reakcija na mnogim društvenim grupama i na vašem portalu", navodi se u reagovanju Popovića.

Bonus video: