Matičare pripremaju za LGBT brakove

Nacrt strategije za unapređenje života LGBT osoba sugeriše dalju edukaciju nastavnika, vojnih starješina, sportista...
144 pregleda 90 komentar(a)
Parada ponosa, Foto: Luka Zeković
Parada ponosa, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 29.11.2018. 06:31h

Nakon što je lani usvojen novi Zakon o Vojsci kojm je LGBTIQ osobama omogućeno služenje vojnog roka, u planu je i edukacija vojnih starješina za senzibilan pristup u radu sa tom populacijom.

Za sljedeću godinu planirana je i edukacija matičara, koji će Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola primjenjivati u praksi jer se očekuje i da prva životna partnerstva osoba istog pola u Crnoj Gori budu registrovana u 2019.

To je jedna od mjera predviđena Nacrtom strategije za unapređenje života LGBT osoba u Crnoj Gori 2019-2023. Sa realizacijom zacrtanog cilja, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava će, u saradnji sa Ministarstvom odbrane i Ombudsmanom, početi već naredne godine.

Iako istraživanja pokazuju blagi pozitivan trend u sferi unapređenja kvaliteta života LGBT osoba u Crnoj Gori, društvo je, kako se navodi u Nacrtu strategije, i dalje opterećeno stereoptipima i predrasudama prema populaciji, a dio javnosti u toj društvenoj grupi vidi “kršenje morala i vrijednosti o poželjnom načinu života”.

Istraživanje CEDEM-a “Oblici, obrasci i stepen diskriminacije u Crnoj Gori - trendovi i analiza” pokazuje da više od polovine (57%) građana i dalje ne podržava napore na ostvarivanju LGBTI prava, što ukazuje da su homofobija i transfobija i dalje jako izražene.

Nacrt predviđa i početak procesa izrade nacrta zakona o rodnom identitetu, kojim će rod biti pravno prepoznat. Na taj način će biti moguća promjena oznake pola i matičnog broja u ličnim dokumentima, bez obaveze da se završe svi postupci medicinske promjene pola, naročito medicinskih intervencija.

Prema Nacrtu strategije, zakon kojim se reguliše pravno prepoznavanje roda, trebalo bi da bude usvojen 2020. Godinu kasnije, kako je planirano, počinje i realizacija mjera koje se odnose na obuku zaposlenih u lokalnim samouprava za primjenu tog zakona, ali i informisanje samih pripadnika LGBTI populacije o pravima koji iz njega proističu.

Među strateškim ciljevima do 2023, navodi se postizanje jednakosti LGBTI osoba u sportu, kao i edukacija sportskih radnika za rad sa tom populacijom. Dalja edukacija je predviđena i za predstavnike političkih partija, policijskih službenika, tužilaca, sudija, zdravstvenih radnika, medija, a u planu je i organizovanje fokus grupa sa roditeljima LGBTI osoba.

U dijelu koji se odnosi na obrazovanje, sugerište se dalja edukacija nastavnika za rad sa LGBTI djecom, a predviđena je analiza nastavnih sadržaja sa aspekta zastupljenosti LGBTI tematike.

Gej frendli mjesta i sadržaji ubuduće javni i na mapama

Za tri godine trebalo da počne i mapiranje turističkih gej frendli lokacija i sadržaja, pa će tako biti poznata mjesta u Crnoj Gori na kojima se LGBTI turisti mogu osjećati bezbjedno.

Kako su istraživanja u 2018. pokazala da je nivo diskriminacije LGBTI osoba prilikom zapošljavanja i dalje visok (36,7%), za naredni period se, pored ostalog, od poslodavaca očekuje da kreiraju inkluzivna radna mjesta.

Posebnu pažnju bi, kako se navodi, trebalo posvetiti zaštiti prava na privatnost transrodnih osoba, kako se poslodavcu i drugim zaposlenima ne bi otkrivali njihova polna istorija ili njihovo prethodno ime.

Bonus video: