DOBIO NAGRADU INŽENJERSKE KOMORE CRNE GORE

Odgovorni projektant konstrukcije Luštica Bay marine: Nagrađen dr Zvonko Tomanović

Marina Luštica Bay je prva novoizgrađena marina u posljednjih više od deset godina
327 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 12.02.2019. 20:36h

Odgovorni projektant konstrukcije Luštica Bay marine, prof. dr Zvonko Tomanović, dobitnik je ovogodišnje nagrade Inženjerske komore Crne Gore (IKCG) za dostignuća u struci iz oblasti planiranja i izgradnje objekata.

Tomanoviću je nagradu dodijelila Strukovna komora građevinskih inženjera IKCG za projekat konstrukcije marine sa obalnim šetalištem Luštica Bay u istoimenom novom turističkom centru čija izgradnja je u toku na poluostrvu Luštica nadomak Tivta.

IKCG je minulog vikenda obilježila 14 godina od osnivanja i uručila nagrade istaknutim članovima inženjerima koji posvećeno rade na realizaciji ciljeva i zadataka iz djelokruga struke.

“U zadnjih nekoliko godina bio sam u prilici da kao vodeći ili odgovorni projektant konstrukcije učestvujem u izradi nekoliko većih projekata poput tunela na autoputu Bar-Boljare na dionici Smokovac-Uvač, marine turističkog naselja ‘Luštica Bay’, marine za mega jahte ‘Porto Montenegro’, kao i većeg broja nešto manjih objekata. Naravno, veliko je zadovoljstvo i profesionalna satisfakcija kada se od kolega prepozna značaj tih objekata i to istakne jednom ovakvom nagradom”, kazao je Tomanović.

Investitor marine, kompanija “Luštica Development” iz Tivta, dostavila je kao dio projektnog zadatka idejno rješenje marine sa organizacijom marinskog dijela projekta. Za samu konstrukciju, koja zauzima centralno mjesto ovog inženjerskog objekta, postavljeni su oštri zahtjevi kada su u pitanju otpornost i trajnost objekta.

“Jedan od zahtjeva je bio i da se konstrukcija projektuje sa što manje armiranog betona radi izbjegavanja korozije armature i uklapanja u postojeću sredinu. Tako da bi ono što je inače bilo jednostavno savladati u armiranom betonu, sada postalo izazov. To je zatijevalo brojna ispitivanja i analize najboljih inženjerskih rješenja u nearmiranom betonu. Jaka seizmička dejstva na ovoj lokaciji su zahtijevala dodatni napor da se obezbijedi stabilnosti pojedinih djelova objekta. Projektant Tomanović je uspješno odgovorio na sve ove zahtjeve i u ime kompanije čestitam mu na nagradi”, saopštio je Nabil Mičel, direktor izgradnje u “Luštica Developmentu” koja razvija projekat Luštica Bay vrijedan 1,1 milijardu eura.

Marina Luštica Bay je prva novoizgrađena marina u posljednjih više od deset godina. Njena jedinstvenost je u tome što se gradi na potpuno infrastrukturno neopremljenom terenu. Marina će imati 176 vezova i omogućiće prihvat brodova do 35 metara dužine.

U zalivu Trašte gdje se gradi, talasi u zimskom periodu dostižu visinu do sedam metara, pa su za zaštitu marine od talasa projektovana dva lukobrana kao nasute građevine od lomljenog kamena različite granulacije.

Inače, godišnje nagrade IKCG tradicionalno se dodjeljuju zaslužnim inženjerima – članovima Komore. Dodjeljivanjem nagrada svojim članovima Komora ima za cilj da i dalje radi na afirmaciji dosadašnjih postignuća iz oblasti primjene ili naučno-istraživačke djelatnosti, ali i stimulisanju svojih članova za buduće angažovanje.

Galerija