Đukanović: Naše znanje se u Evropi ne traži

"Vanredno dobre - nećemo zadržati”, kazao je Đukanović, konstatovavši da se “naše znanje u bilo kojoj oblasti - ne traži"
53 pregleda 68 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 31.10.2015. 15:50h

Premijer Milo Đukanović saopštio je da se ne plaši najava kako će mnogi građani, pa i ljekari, pohrliti na tržišta rada, zbog većih plata.

Odgovarajući na pitanje poslanika SDP-a Izeta Bralića, Đukanović je rekao da “ne zebe” od takvih najava, jer “vanredno dobre nećemo zadržati”, konstatovavši da je drugi razlog što se “naše znanje u bilo kojoj oblasti - ne traži”.

Bralić je rekao da rezultati pokazuju da više od 70 odsto ljekara želi da ode u inostranstvo da radi, a Đukanović odgovorio da je, bez obzira na dramatične najave, potrebno da se usredsredimo na organizaciona i menadžerska unapređenja u zdravstvu. Premijer je ocijenio da bi trebalo preispitati strateška dokumenta u ovoj oblasti.

Na pitanje Bralića koliko iznosi dug Fonda za zdravstvo, kada je nastao i zašto se “kontinuirano” povećava, Đukanović je odgovorio da Fond, zaključno sa 2014. godinom, duguje 33, a ostale javne zdravstvene ustanove 13 miliona eura.

Naglasio je da su uvedene nove procedure liječenja i nabavke opreme, a lista pozitivnih ljekova proširena za 64 nova medikamenta za teške i rijetke bolesti.

Đukanović je rekao da su od 2010. do 2014. proširena prava osiguranika kroz niz zakona, što je, tvrdi, iziskivalo dodatna sredstva. Premijer je ocijenio da su posebnu senzibilnost imali prema osiguranicima sa teškim formama leukemije, bolestima jetre i srca i da je u posljednje tri godine za transplantaciju koštane srži, jetre i srca izdvojeno 3.633.320 eura.

Tvrdi da je došlo do rasta cijena komunalnih usluga za javne zdravstvene usluge, što je, između ostalog, uticalo na dodatno povećanje ukupnih troškova.

Vlada ne može uvijek da isplanira sve troškove Fonda

Đukanović je rekao da nije bilo uvijek moguće isplanirati i predvidjeti sredstva potrebna Fondu i javnim zdravstvenim ustanovama kroz godišnje budžete. Naglasio je da je Vlada, zaključcima iz maja, avgusta i oktobra, opredijelila dodatnih 36 miliona eura za plaćanje neizmirenih dugova akumuliranih tokom posljednjih godina.

"Nijesmo dozvolili da dođemo u situaciju da se osiguranicima uskrati lijek, ili liječenje u Crnoj Gori ili van nje, zbog nedostatka sredstava”, rekao je juče Đukanović tokom premijerskog sata u Skupštini.

Bonus video: