Žurić: Izgradnja autoputa je pitanje razvoja sjevera Crne Gore

"Konstantno je angažovano oko 3.500 radnika u 89 preduzeća iz Crne Gore i 20 preduzeća iz Hrvatske, Srbije, BiH i Slovenije, što znači da je već sami početak gradnje doveo do brojnih pozitivnih efekata po našu ekonomiju", kazao je Žurić
75 pregleda 0 komentar(a)
Aleksandar Žurić, Foto: Opština BIjelo Polje
Aleksandar Žurić, Foto: Opština BIjelo Polje
Ažurirano: 28.11.2018. 12:54h

Izgradnja autoputa Bar - Boljare je najznačajniji investicioni projekat u istoriji Crne Gore, i ujedno, pitanje razvoja sjevera Crne Gore, kazao je predsjednik Odbora direktora "Monteputa" Aleksandar Žurić.

On je učestvovao na panelu Balkan Silk Road koji je održan u okviru najvećeg Sajma investicionih projekata REXPO u jugoistočnoj Evropi.

Žurić je kazao da osim što izgradnja autoputa na dijelu Bar-Boljare ima veliki značaj za ekonomski razvoj Crne Gore i osnaživanje investicija, ovaj projekat ima presudan značaj za razvoj sjevera države.

"Ovaj projekat rješava pitanje razvoja njenog sjevera, jer bez bolje saobraćajne povezanosti postavlja se pitanje ekonomskog opstanka regije. Konstatacija da se projekat autoputa Bar-Boljare nalazi na SEETO glavnoj transportnoj mreži i da je kao takav od 2015. godine dio indikativnog proširenja osnovne regionalne saobraćajne mreže TEN-T-a na prostor Zapadnog Balkana, odnosno dio proširenog koridora Bliski Istok - Istočni Mediteran u okviru Transevropske transportne mreže, govori u prilog činjenice o značaju koji ovom projektu, osim nas samih daje i Evropska unija, te samim tim o potrebi osiguranja njegove pune izgrađenosti u što kraćem roku", rekao je Žurić.

Dodao je da će autoput integrisati Crnu Goru, povezati resursima bogati sjever sa centralnim i južnim regionom, ali i Crnu Goru sa susjedima i dalje sa evropskom mrežom autoputeva.

"Sve to će proizvesti multiplikativne efekte, a prije svega otvaranje novih radnih mjesta i povećanje standarda građana. Početkom izgradnje autoputa ali i našim mjerama fiskalne konsolidacije, nasuprot ipak neophodnom značajnom zaduživanju, zavrijedili smo povjerenje vodećih međunarodnih finansijskih institucija. Crnoj Gori je povećan kreditni rejting, napredovali smo na listi konkurentnosti i smanjena je nezaposlenost. Konstantno je angažovano oko 3.500 radnika u 89 preduzeća iz Crne Gore i 20 preduzeća iz Hrvatske, Srbije, BiH i Slovenije, što znači da je već sami početak gradnje doveo do brojnih pozitivnih efekata po našu ekonomiju", kazao je Žurić.

Pokrovitelj sajma REXPO je bila predsjednica Republike Hrvatske uz podršku Vlade Hrvatske, Privredne komore i kompanija.

Sajam REXPO ove godine je održan u Zagrebu i okupio je više od 1.500 učesnika - investitore iz SAD-a, Kine, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kanade i drugih zemalja koji promovišu investicione potencijale gradova i država i spremnih da ulažu u ovaj region.

Bonus video: