Pokrenuta peticija za zabranu odlaganja otpada direktno u rijeku Moraču

Predsjednik Foruma Mladih SDP Podgorica, Dragan Damjanović, rekao je da se građani i građanke MO Kruševac suočavaju sa ekološkim problemom koji im onemogućava normalno funkcionisanje
178 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 31.10.2015. 15:11h

Forum mladih Socijaldemokratske partije Podgorice, u saradnji sa Skupštinom etažnih vlasnika stambenih zgrada, u ulici Arsenija Boljevića, pokrenuo je potpisivanje peticije za zabranu odlaganja otpada direktno u rijeku Moraču.

"Kolektor otpadnih voda nije u funkciji već duži niz godina, fekalije se ispuštaju direktno u Moraču, na lokaciji koja je nadomak Kliničkog centra, u neposrednoj blizini Dječije bolnice. Jedan od inicijatora akcije, predsjednica Skupštine etažnih vlasnika, Nataša Ćuković, rekla je da vozila Javnog preduzeća "Vodovod i kanalizacija" odvoze fekalne otpadi i ispuštaju ga na pomenutoj lokaciji, što se negativno odražava na kvalitet života stanara na ovom prostoru, a takođe predstavlja i potencijalno žarište zaraze a da ne govorimo o zagađenju rijeke Morače i pomora živog svijeta u njoj", navodi se u saopštenju Foruma mladih SDP Podgorica.

Predsjednik Foruma Mladih SDP Podgorica, Dragan Damjanović, rekao je da se građani i građanke MO Kruševac suočavaju sa ekološkim problemom koji im onemogućava normalno funkcionisanje.

"Ovakvo odlaganja otpada nedopustivo je jer je praktično nemoguće imati normalan život u mjestu gdje javna preduzeća odlažu otpad", rekao je Damjanović.

On je istakao da građani plaćaju odvoženje otpada i da lokalna samoupava mora hitno riješiti ovaj problem.

"Pored problema sa kojim se suočavaju stanovnici, zabrinuti smo i za štetu koja se nanosi ekosistemima koje bi trebalo zaštititi, a ne devastirati. Uprkos najavama da Podgorica ima sve karakteristike evropske metropole, lokalne vlasti nijesu u stanju da regulišu pitanje odlaganja otpada i zaštite životne sredine pa na taj način ne samo da otežavaju, već i ugrožavaju zdravlje građana građana Podgorice. Pravo na zdravu životnu sredinu jedno je od osnovnih ljudskih prava, a vlast u Glavnom gradu to pravo oduzima njegovim stanovnicima", saopšteno je iz Foruma mladih SDP Podgorica.

Iz Foruma je istaknuto da će nastaviti sa aktivnostima koje za cilj imaju poboljšanje kvaliteta života stanovnika Glavnog grada.

Galerija

Bonus video: