Expo Milano 2015: Crnoj Gori zlatna nagrada za najljepši paviljon

Centralni dio izložbenog dijela paviljona, predstavlja gumno. Iznad je instalacija u obliku inverzne planine, koja predstavlja Durmitor i napravljena je od niti vune. Unutar gumna je ogledalo - Crno jezero u kojem se Durmitor reflektuje
92 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 31.10.2015. 12:01h

Na svečanoj ceremoniji povodom zatvaranja Svjetske univerzalne izložbe Expo Milano 2015, u organizaciji BIE (Bureau of International Expositions), Crnogorski paviljon je od strane međunarodnog stručnog žirija dobio nagradu Golden Award za najljepši paviljon u kategoriji klastera.

U šestomjesečnom periodu od 1.maja do 31.oktobra, na Expo-u su se predstavile 144 zemlje učesnice, 3 međunarodne organizacije i 13 nevladinih organizacija, od čega polovina od ukupnog broja nastupa u okviru klastera.

Na Expo Milano 2015 nastupilo je 9 klastera, a Crna Gora se predstavila pod motom „Mala zemlja velikih mogućnosti“ u okviru Biomediteranskog klastera pored Malte, Grčke, San Marina, Tunisa, Libana, Alžira, Egipta, Srbije i Albanije.

Nagradu je u ime Crne Gore primio Generalni komesar Crne Gore na Expo-u gospodin Ivan Saveljić, potpredsjednik Privredne komore Crne Gore.

"Ovaj izuzetan uspjeh je rezultat angažovanja niza institucija i pojedinaca iz Crne Gore, u cilju što boljeg predstavljanja naše zemlje na ovoj prestižnoj izložbi", navodi se u saopštenju.

Enterijer Crnogorskog paviljona, dizajniran od strane arhitekte Marka Brajovića, oslikava spoj tradicionalnog i modernog. Inspiracija je preuzeta iz crnogorske tradicije i prirodnih ljepota, a pri tom je isto predstavljeno kroz moderne tehnologije. Prostor je reprezentativnog karaktera, sa tipičnim elemetima identiteta, koji reflektuju i valorizuju vrijednosti i posebnosti crnogorskog regiona.

Centralni dio izložbenog dijela paviljona, predstavlja gumno. Iznad je instalacija u obliku inverzne planine, koja predstavlja Durmitor i napravljena je od niti vune. Unutar gumna je ogledalo - Crno jezero u kojem se Durmitor reflektuje.

"Paviljon Crne Gore je izazvao veliku pažnju, a u periodu od šest mjeseci ugostio je blizu pola miliona posjetilaca", navodi se u saopštenju.

Vlada Crne Gore je nedavno donijela odluku da se enterijer Paviljona prenese u Crnu Goru, kako bi građani Crne Gore i turisti bili u prilici da upoznaju koncept ovogodišnjeg nastupa na Expo-u.

Galerija

Bonus video: