Rekonstrukcija bazena u Nikšiću gotova do kraja marta

Direktor VPSCG Petar Porobić, istakao je da je za razvoj i održavanje kvaliteta tog sporta neophodno da postoje kvalitetni objekti
80 pregleda 4 komentar(a)
Nikšić grad, Foto: Svetlana Mandić
Nikšić grad, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 30.10.2015. 17:55h

Rekonstrukcija bazena u nikšićkom Sportskom centru, za koju je opredijeljeno oko 1,1 milion eura, trebalo bi da bude završena do kraja marta, saopšteno je nakon što su radove obišli predstavnici opštine, Elektroprivrede i Plivačkog i vaterpolo saveza Crne Gore .

Predsjednik nikšićke opšine Veselin Grbović kazao je da su izuzetno zadovoljni, jer se radovi realizuju prema planu.

On je rekao da će do kraja novembra biti okončani grubi poslovi, nakon čega će biti raspisan tender za nabavku bazenske tehnike.

Predsjednik Vaterpolo i plivačkog saveza Crne Gore, Srđan Kovačević ukazao je da se veoma vodilo računa o energetskoj efikasnosti i potrošnji, koja bi na godišnjem nivou, kako se procjenjuje, morala biti ispod 100 hiljada eura.

“Mjesečni račun za struju bazena prije započete rekonstrukcije bio je 30 hiljada eura, a sada kako očejumo ne bi trebao da premašuje sedam hiljada”, kazao je Kovačević.

Govoreći o rekonstrukciji, Kovačević je precizirao da su do sada urađene dvije bušotine od po 50 metara iz kojih treba da se obezbijedi voda za toplotne pumpe, što je najisplativije rješenje za regulisanje temperature unutar bazena.

“Zvršena je i staklena fasada, a riječ je o jednom od najkvalitetnijih rješenja u Crnoj Gori I radi se o staklu koje ima toplotnu provodljivost od 0,6, dok je prethodna bila blizu tri. U toku su završni radovi i oblaganje bazena izolacijom, poliesterom, kako bi se obezbijedila veoma mala potrošnja eneregije, a u narednih sedam dana biće završeni krovni radovi”, naveo je on.

Kovačević je kazao da bi za tridesetak dana trebalo da se raspiše tender za nabavku termo tehnike, što je i najskuplji dio rekonstrukcije bazena i trebalo bi da košta oko 550 hiljada eura, čime bi se radovi u potpunosti okončali.

“Bazen u Nikšiću treba da bude baza nacionalnih vaterpolo selekcija, a sigurno je da će biti jedan od najboljih sportskih objekata u Crnoj Gori”, dodao je on.

Direktor VPSCG Petar Porobić, istakao je da je za razvoj i održavanje kvaliteta tog sporta neophodno da postoje kvalitetni objekti.

“U Crnoj Gori imamo problema sa bazenima i nekada nemamo ni uslova da obezbijedimo rad nacionalnih selekcija zbog čega je bazen ove veličine i tehničkih mogućnosti od izuzetnog značaja. Prije svega, za rad nacionalnihselekcija kao i da dostojno dočekamo svaku selekciju iz Evrope i svijeta", rekao je on.

Porobić je kazao da će bazen u Nikšiću poslužiti i za proširenje baze za broj takmičara koji postoji kao i za razvoj vodenih sportova , što je strateški interes saveza.

Bazen u Nikšiću izgrađen je 1972. godine, ali je bio kratko u upotrebi 2000. i 2001. godine, nakon čega je zbog velikih troškova održavanja zatvoren.

Bonus video: