Porodici Vlahović prijeti iseljenje

Presudom suda Vlahovići treba da plate Vučinićima 34.000 eura plac, pošto nemaju para iseljenje zakazano 11. novembra
158 pregleda 26 komentar(a)
Svetlana Vlahović, Foto: Luka Zeković
Svetlana Vlahović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 29.10.2015. 18:18h

Porodica Svetlane Vlahović, dobila je rješenje Osnovnog suda za iseljenje iz kuće u Park šumi u Zagoriču 11. novembra, zbog toga što je zemljište vraćeno porodici Vučinić.

Vlahovići, dvoje djece, žena i bivši muž, žive u kući od 85 kvadrata koju su napravili 2000. godine na zemljištu od 480 kvadrata, koje su kupili za hiljadu maraka.

“Presudu da platimo zemlju dobili smo 2011. godine, ali nismo imali para. Muž je dobio otkaz u Elektroprivredi, jer je tražeći neko rješenje da zaradi novac odsustvovao sa posla tri dana neopravdano”, kazala je Vlahović. Ona je istakla da je svjesna da je kuća napravljena bez dozvole, ali da nemaju kuda da idu.

U rješenju Osnovnog suda za iseljenje, traži se asistencija policije i prisustvo predstavnika Centra za socijalni rad.

“Presudom suda trebalo je da platimo 26.000 eura, a sada je taj dug 34.000, uvećan za kamate. Kuću su advokati zastupnici Vučinića davali tri puta na licitaciju, niko nije želio da je kupi. Sada je donijeto rješenje za iseljenje. Radim i primam 200 eura, izdržavam kćerku, srednjoškolku. Prihvatila bih da mi odbijaju od plate dug za zemlju. U Kolašinu, odakle smo došli, nemamo sada ništa, samo zemlju, a za kuću još otplaćujemo kredit”, kazala je Vlahović.

Pravosnažnom odlukom Vrhovnog suda u Podgorici vraćeno je 125.000 kvadratnih metara u Park šumi Zagorič porodici Vučinić, vlasnicima zemlje prije nacionalizacije.

Novim, pojedinačnim presudama je odlučeno da se Vučinićima mora isplatiti po procjeni vještaka od 35 do 40 eura po kvadratu i sudski troškovi.

Iz advokatske kancelarije „Jovović, Mugoša, Vuković” ranije je saopšteno da će tužitelji morati da plate tržišnu vrijednost zemljišta koje su okupirali.

“Porodica Vučinić nije mogla da uđe u posjed tog zemljišta jer su tamo već izgrađene kuće. Rušenje nije bilo moguće po Evropskoj konvenciji, jer su kuće useljene”, saopšteno je iz kancelarije.

Mještani traže poništenje odluke o vraćanju zemlje Vučinićima

Vlahović je kazala da pretpostavlja da je nalog za iseljenje poruka i drugim mještanima Park šume, šta im se može desiti.

“Nervozna sam, u kuću dvije godine ništa nismo ulagali, ni krečili. Obratiću se i kancelariji za ljudska prava”, kazala je Vlahović .

Mještanin Ratko Radenović kazao je „Vijestima” ranije da su 44 mještanina pokrenula postupak pred Ministarstvom finansija, odnosno Komisijom za restituciju za poništenje rješenja o vraćanju zemlje Vučinićima.

Oni traže donošenje nove odluke shodno pravom stanju na terenu i činjenicama.

“Taj postupak je pokrenut prošle godine, a ove je održano jedno ročište. To smo zatražili jer nijesmo bili uopšte upoznati sa ranijim postupkom, odnosno to je držano u tajnosti. Smatramo da smo morali da znamo i da učestvujemo”, kazao je Radenović. Iz advokatske kancelarije „Jovović, Mugoša, Vuković” je saopšteno da su upoznati sa tim postupkom, ali da je to samo odlaganje stvari i da će odluka opet biti u korist Vučinića.

Bonus video: