CZIP I NP PROKLETIJE POMOGLI LOKALNOM STANOVNIŠTVU

Renovirani katuni u dolini Grebaje

Cilj projekta je pružanje konkretne pomoći porodici Gočaj, saopšteno iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica
110 pregleda 0 komentar(a)
Grebaja, Foto: CZIP
Grebaja, Foto: CZIP
Ažurirano: 29.10.2015. 17:52h

Katuni u dolini Grebaje su renovirani zahvaljujući projektu Centra za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) i Nacionalnog parka “Prokletije”.

Projekat “Podrška lokalnom stanovništvu u Nacionalnom parku 'Prokletije' kroz stvaranje alternativnih prihoda i promovisanje tradicionalnog pastirskog načina življenja“, podržala je njemačka organizacije za zaštitu prirodne baštine EuroNatura.

Iz CZIP-a je saopšteno da je izgrađen pomoćni objekat za krupnu stoku, postavljen prateći mobilijar, a da je cilj projekta bio pružanje konkretne pomoći porodici Gočaj.

“Izvršeni radovi pomogli su poboljšanju životnih uslova lokalnih stanovnika u toku ljetnjih mjeseci, kao i bolji plasman mliječnih proizvoda turistima koji u sve većem broju posjećuju ovaj nacionalni park. Tokom ljetnjih mjeseci, renovirani katun je bio aktivan, a uslovi za sticanje alternativnih prihoda korisnika katuna kroz uspostavljanje prodajnog punkta za plasiranje mliječnih proizvoda, su poboljšani”, saopšteno je iz CZIP.

Projektne aktivnosti su, kako se navodi, pomogle jačanju saradnje između proizvođača i gastroekonomskog sektora, promociju tradicionalnog pastirskog načina života, a održivi način proizvodnje hrane, kao dio kulturne baštine i lokalnog identiteta, podignut je na viši nivo. “Pored tradicionalnih proizvoda, brojni turisti su ove godine na katunu Grebaje, imali priliku da prilikom posjete, dobiju i neophodne podatke o ovom ali i ostalim nacionalnim parkovima u Crnoj Gori, kao i neophodne planinarske mape”.