Statut Ronilačkog centra po mjeri direktora: Fali samo Mijajlovićeva fotografija

“Zvanje 'viši trener ronjenja' ne postoji i ono se ne može steći u Crnoj Gori, a ni u državama u regionu. Nije jasno na osnovu čega se postavlja ovaj uslov za izbor izvršnog direktora RCUD, ako ne postoji u ronilaštvu kao ronilačko zvanje ili kategorija"
195 pregleda 15 komentar(a)
Ažurirano: 28.10.2015. 17:48h

Usvajanjem Statuta “Regionalnog ronilačkog centra za podvodno deminiranje i obuku ronilaca“ (RCUD) iz Herceg Novog, Vlada je pogazila sopstvenu odluku o osnivanju tog državnog preduzeća.

Statut je usvojen prije petnaestak dana, a odlukom o osnivanju, iz februara, predviđeno je da se mora usvojiti dva mjeseca od izbora Borda direktora, koji je imenovan u maju.

Novim Statutom data su ogromna ovlašćenja izvršnom direktoru RCUD-a, na čijem je čelu kao v.d. i dalje Veselin Mijajlović.

Predviđeno je da se za tu funkciju mogu kandidovati samo osobe koje, pored ostaloga, imaju “zvanje višeg trenera ronjenja, ili zvanje profesionalnog instruktora ronjenja, stečeno po programu Međunarodne asocijacije ronilačkih škola”.

U Crnoj Gori jedini koji se hvali tim zvanjima upravo je Mijajlović, iako kompletna stručna javnost već godinama ukazuje da se takve titule nigdje u regionu ne mogu legalno steći.

“Zvanje 'viši trener ronjenja' ne postoji i ono se ne može steći u Crnoj Gori, a ni u državama u regionu. Nije jasno na osnovu čega se postavlja ovaj uslov za izbor izvršnog direktora RCUD, ako ne postoji u ronilaštvu kao ronilačko zvanje ili kategorija. Takođe nije mi poznata ni jedna ustanova u Crnoj Gori u kojoj bi se moglo steći takvo znanje. Takvo zvanje ne može se steći ni u zemljama okruženja... Isto tako, zvanje 'profesionalni instruktor ronjenja', stečeno po programu asocijacije IDSA, ne postoji. Iz prostog razloga što IDSA standardi ne prepoznaju takvo zvanje. Ovo je vrlo jednostavno utvrditi uvidom na zvaničnoj veb prezentaciju IDSE“, tvrdi advokat Dalibor Todorović, koji je instruktor ronjena po CMAS-u, podvodni deminer i bivši dugogodišnji radnik RCUD-a.

Todorović je pravni zastupnik bivših radnika koji su tužili RCUD zbog neisplaćenih otpremnina.

“Vijesti“ odgovor na pitanje gdje se mogu steći zvanja “viši trener ronjenja“ i “profesionalni instruktor ronjenja stečeno po IDSA programu“, od sredine jula nijesu dobile od članova Upravnog odbora RCUD-a Valentine Radulović-Šćepanović,Vladana Radonjića, Tijane Stanković, Abida Crnovršanina i Nataše Pešić.

Todorović je ocijenio da je utisak da je namjera bila da se se onemogući svim zainteresovanim da konkurišu na mjesto direktora RCUD-a.

“Uslovi koji su postavljeni su nepotrebni za nekog ko treba da bude menadžer na čelu privrednog društva”, kazao je on.

U Statutu RCUD-a piše i da se “poslovnom tajnom Društva smatraju svi podaci i dokumenti čije bi objavljivanje i saopštavanje štetilo interesima Društva, građanima ili javnom interesu”.

Transparetnost rada RCUD-a nije bila “jača strana” ni proteklih godina, jer ta državna ustanova nije dostavila finansijske i izvještaje o radu nijednom ministarstvu, ali ni Generalnom sekretarijatu Vlade.

Iz RCUD-a nijesu odgovorili na zahtjev “Vijesti” da, po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama, omoguće uvid u dokumente za period 2009-2014.

Vlada je RCUD osnovala u februaru, transformišući istoimenu javnu ustanovu na čijem čelu je Mijajlović od osnivanja, 2002. godine.

Mandat članova UO tri puta kraći od direktorovog

Članovi UO RCUD nijesu odgovorili zašto je Statutom određeno da njihov mandat traje do usvajanja godišnjeg finansijskog izvještaja, što u praksi znači da će na tim pozicijama biti maksimalno godinu i po. Istovremeno, mandat izvršnom direktoru traje četiri godine.

Todorović tvrdi da na taj način nije moguće kvalitetno se upoznati sa materijom rada društva.

“Ronjenje, podvodno deminiranje i obuka ronilaca su aktivnosti koje su nepoznanica značajnom broju ljudi. Ograničiti mandat članovima UO na godinu dana, a direktoru na četiri, nije rješenje. To vrijeme nije dovoljno da se upoznaju sa materijom i aktivnostima koje društvo obavlja“, kazao je on.

Bonus video: