PREBIJANJE GRAĐANA NA PROTESTIMA U PODGORICI

HRA: VDT da objavi rezultate istrage Martinovića

Prebijanje Martinovića se, podsjećaju potpisnici, dogodilo u ulici Jovana Tomaševića, "na mjestu koje je svega stotinak metara udaljeno od zgrade Uprave policije"
89 pregleda 11 komentar(a)
Mijo Martinović vozilo, Foto: Facebook
Mijo Martinović vozilo, Foto: Facebook
Ažurirano: 28.10.2015. 14:59h

Evropski standard apsolutne zabrane mučenja u slučaju policijske torture zahtijeva da državno tužilaštvo obezbijedi nepristrasnu i efikasnu istragu. Zbog toga su nevladine organizacije Akcija za ljudska prava, Juventas, Centar za ženska prava, Crnogorska LGBTIQ Asocijacija „Kvir Montenegro“ i Institut alternativa zahtijevale od VDT-a da nepristrasno i hitno istraži sve slučajeve policijske brutalnosti, a prioritetno slučaj prebijanja Miodraga Martinovića i uništavanja njegovog automobila, koji je crnogorskoj javnosti, i policiji i državnom tužilaštvu među prvima poznat i to od nedjelje 25.10.2015, i da u što kraćem roku objavi imena osumnjičenih službenika policije, navodi se u zajedničkom saopštenju tih organizacija.

U pismu se navodi da od VDT-a očekuju da odmah obavijesti i Vladu i javnost Crne Gore i pokrene krivični postupak protiv onih koji su u policiji po komandnoj strukturi odgovorni i za nedjelotvornost istrage ako policija ne sarađuje sa tužilaštvom u otkrivanju izvršilaca prebijanja Martinovića i onih koji su to naredili, podstrekivali ili i pomagali, kao što je to ranije bio slučaj u nekim od nekažnjenih slučajeva policijske torture.

"Imajući u vidu sve objavljene dokaze o policijskoj brutalnosti, a posebno snimak brutalnog prebijanja Miodraga Martinovića i uništavanja njegovog automobila, koji je crnogorskoj javnosti, i policiji i državnom tužilaštvu među prvima poznat i to od nedjelje 25.10.2015, očekujemo od Vas da nepristrasno i hitno istražite sve te slučajeve, a prioritetno slučaj prebijanja Miodraga Martinovića i u što kraćem roku objavite imena osumnjičenih službenika policije.

Ako policija ne sarađuje sa tužilaštvom u otkrivanju izvršilaca prebijanja Martinovića i onih koji su to naredili, podstrekivali ili i pomagali, kao što je to ranije bio slučaj u nekim od nekažnjenih slučajeva policijske torture, očekujemo od Vas da o tome odmah obavijestite i Vladu i javnost Crne Gore, i pokrenete krivični postupak protiv onih koji su u policiji po komandnoj strukturi odgovorni i za nedjelotvornost istrage", navodi se u saopštenju.

Prebijanje Martinovića se, podsjećaju potpisnici, dogodilo u ulici Jovana Tomaševića, "na mjestu koje je svega stotinak metara udaljeno od zgrade Uprave policije".

"Postoje video i fotografski zapisi tog događaja koje ste dobili i od Savjeta za građansku kontrolu rada policije, pa je razumno očekivati da javnost već bude obaviještena o nalazima istrage. Ovo tim prije što se radi o utvrđivanju identiteta onih koji u policiji rade i o čijem kretanju bi trebalo da postoji službena evidencija. Udruženjima građana koje zastupamo je stalo da se toleranciji torture od strane policijskih službenika u Crnoj Gori već jednom stane na put, da se ne dozvoli da ”batinaši” u policiji uporno opstaju nekažnjeni nanoseći sramotu ogromnoj većini profesionalaca u policiji i čitavoj državi Crnoj Gori, dok slučajevi torture tonu u zastarjelost", navodi se u saopštenju koje potpisuju

Tea Gorjanc-Prelević, izvršna direktorica NVO Akcija za ljudska prava

Ivana Vujović, izvršna direktorica NVO Juventas

Maja Raičević, izvršna direktorica NVO Centar za ženska prava

Danijel Kalezić, predsjednik UO Crnogorska LGBTIQ Asocijacija „Kvir Montenegro“

Stevo Muk, predsjednik UO NVO Institut alternativa.