Sve opštine u Crnoj Gori potpisnice Memoranduma o saradnji u oblasti rodne ravnopravnosti

Hrebičkova je kazala da u Crnoj Gori nije preostala nijedna opština, koja se nije i formalno obavezala da radi na promociji i sprovođenju standarda i principa rodne ravnopravnosti
100 pregleda 2 komentar(a)
Suad Numanović, Janina Hrebičkova, Foto: Gov.me
Suad Numanović, Janina Hrebičkova, Foto: Gov.me
Ažurirano: 28.10.2015. 16:00h

Ministar za ljudska i manjinska prava, Suad Numanović i ambasadorka Janina Hrebičkova, šefica Misije OEBS-a u Crnoj Gori, potpisali su danas Memorandum o saradnji u oblasti rodne ravnopravnosti sa predsjednicima opštinama i Skupština opština Žabljak, Šavnik i Plužine, saopšteno je iz tog Ministarstva.

Numanović je, kako je saopšteno, naglasio značaj politike rodne ravnopravnosti i istakao da ona predstavlja jednake mogućnosti za žene i muškarce u svakom društvu, a posebno onom koje poštuje demokratske principe.

"Jako dugo i u raznim formulacijama postavlja se pitanje gdje je ženi mjesto u demokratskom društvu. Ministar je poručio da žene moraju biti svjesne svojih vrijednosti, znanja, kapaciteta kao i važnosti da kreiraju proces promjene rodnih uloga, razbijanja stereotipa i izgradnje društva jednakih mogućnosti. Jednakost žena i muškaraca predstavlja fundamentalni kriterijum svake demokratije.

Suština je da jednakost žena i muškaraca ne smije biti formalni proces, već izraz svijesti onih koji donose odluke i cijelog društva o potrebi korišćenja svih raspoloživih ljudskih resursa, radi poštovanja vladavine prava zasnovane na jednakim šansama za sve kroz praktino djelovanje u svim oblastima života", navodi se u saopštenju.

Numanović je kazao da su "žene vrlo značajne na mjestima donošenja odluka te da je pitanje izbalansiranog učešća žena u procesu odlučivanja, pitanje ukupne demokratizacije društva i izgradnje i poštovanja ljudskih prava".

U vezi sa potencijalom žena u svijetu u ekonomskom smislu, on je rekao da 70% žena u svijetu je ekonomski ugroženo, dok 1% žena u svijetu su vlasnice imovine.

Hrebičkova je kazala da u Crnoj Gori nije preostala nijedna opština, koja se nije i formalno obavezala da radi na promociji i sprovođenju standarda i principa rodne ravnopravnosti.

Ona je napomenula da se s pravom može tvrditi da su rodna ravnopravnost i orodnjavanje u Crnoj Gori doživjeli zamah, koji će se, ne samo nastaviti, već kretati još bržim korakom u vremenu koje je ispred nas.

Bonus video: