"Maršal Tito" je škola sa jednim imenom, jednim ulazom, djeca se druže i tokom odmora i poslije nastave

Fiskulturna sala dobila je novi parket, svlačionice i nove toalete, opremljen je multifunkcionalnin kabinet za produženi boravak učenika prvog i drugog razreda i za djecu sa posebnim potrebama, uređen je i botanički park iza školske zgrade gdje je ranije bila deponija, a riješen je i decenijski problem prokišnajvanja
141 pregleda 1 komentar(a)
Arben Lunji, Foto: Samir Adrović
Arben Lunji, Foto: Samir Adrović
Ažurirano: 28.11.2018. 20:41h

Osnovna škola “Maršal Tito” iz Ulcinja školsku godinu dočekala je u novom ruhu i u nadi da će se okititi najvećom državnom nagradom u oblasti obrazovanja - Oktoihom. Škola, koja je u maju proslavila 50 godina postojanja, i ove je kandidat je za prestižnu nagradu koja joj je za malo izmakla lani.

Već 42 godine, ni pojedinac ni ustanova iz Ulcinja nijesu se okitili Oktoihom.

“Nadamo se, ali ne bih sada o tome”, kaže direktor Arben Lunji.

Fiskulturna sala dobila je novi parket, svlačionice i nove toalete, opremljen je multifunkcionalnin kabinet za produženi boravak učenika prvog i drugog razreda i za djecu sa posebnim potrebama, uređen je i botanički park iza školske zgrade gdje je ranije bila deponija, a riješen je i decenijski problem prokišnajvanja. Škola ima 1.200 učenika, a nastava se izvodi na crnogorskom i albanskom jeziku. Lunji sa ponosom ističe da je škola primjer dvojezičnosti u regionu.

“U Mostaru se nastava izvodi na hrvatskom i bosanskom, ali je to jedna škola sa dva imena i dva ulaza. Nešto bolje je u Subotici, gdje su među prvima u SFRJ uveli dvojezičnost. “Maršal Tito” je škola sa jednim imenom, jednim ulazom, djeca se druže i tokom odmora i poslije nastave”, kaže Lunji.

On kaže da je škola svojevremeno prva otvorila vrata za školovanje djece raseljenih i izbjeglih lica širom SFRJ.

Škola ima područna odjeljenja u Darzi, Pistuli i Zoganju. Za djecu koja pohađaju matičnu školu, roditelji su obezbijedili prevoz a ministarstvo sufinansira sa 10 do 15 odsto. Ukupno ima 55 odjeljenja, od čega 35 na albanskom a 20 na crnogorskom jeziku.

Bonus video: