Dosljedno primjenjivati zajedničke prinicipe kvaliteta doktorskih studija

Sastanku Platforme u Zagrebu prisustvuju rektorka Univerziteta Crne Gore, prof. Radmila Vojvodić, i rukovodilac Centra za doktorske studije UCG, prof.dr Zdravko Krivokapić, kao i predstavnici menadžmenta univerziteta iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Kosova, Albanije, Srbije i Slovenije
99 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.10.2015. 18:35h

Jedino samoregulacijom vrijednosti visokog obrazovanja i dosljednom primjenom zajedničkih kriterijuma za napredovanje u akademskom zvanju i jedinstvenih principa kvaliteta doktorskih studija, može se sačuvati dignitet univerzitetske, a posebno doktorske diplome univerziteta u regionu, zaključeno je na sastanku Regionalne platforme za saradnju u oblasti visokog obrazovanja i istraživanja, koja se 26. i 27.oktobra održava na Sveučilištu u Zagrebu, navodi se u saopštenju Univerziteta Crne Gore (UCG).

Regionalna platforma je udruženje formirano sa ciljem unapređenja saradnje među regionalnim institucijama visokog obrazovanja, kroz inicijative, strateške debate i različite aktivnosti.

"Sastanku Platforme u Zagrebu prisustvuju rektorka Univerziteta Crne Gore, prof. Radmila Vojvodić, i rukovodilac Centra za doktorske studije UCG, prof.dr Zdravko Krivokapić, kao i predstavnici menadžmenta univerziteta iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Kosova, Albanije, Srbije i Slovenije. Na konferenciji su usvojeni zajednički principi kvaliteta doktorskih studija, kojima se definišu glavne mjere za unapređenje kvaliteta nastave, istraživanja i akademskih standarda na doktorskim studijama. Usvojen je i Akcioni plan Platforme za period od 2015. do 2018. godine, kojim se preciziraju aktivnosti na daljem unapređenju regionalne saradnje. Takođe, nastavlja se rad na planiranom uspostavljanju regionalnih doktorskih studija u oblasti energetike i umjetnosti", ističe se u saopštenju UCG.

Regionalna platforma za saradnju u oblasti visokog obrazovanja i istraživanja osnovana je 2012. godine u Dubrovniku. Udruženje su osnovali organi državne uprave nadležni za visoko obrazovanje i jedanaest regionalnih univerziteta, među kojima je Univerzitet Crne Gore.

Potpisan sporazum o saradnji sa Sveučilištem u Zagrebu

Na marginama konferencije, rektorka Vojvodić i rektor Sveučilišta u Zagrebu prof.dr Damir Boras potpisali su Sporazum o saradnji između dva univerziteta.

Rektorka Vojvodić istakla je da se sporazumom produbljuje dugogodišnja tradicija saradnje sa Sveučilištem u Zagrebu, koju crnogorski studenti ostvaruju decenijama unazad.

"Uspješna saradnja već se odvija u okviru zajedničkih evropskih projekata, a ovaj sporazum će značiti dobru osnovu za povećanje mobilnosti nastavnika i studenata i, što je još važnije, mobilnosti mentora", istakla je rektorka.

Univerzitet Crne Gore ima potpisane bilateralne sporazume o saradnji sa 118 univerziteta iz 34 zemlje.

Galerija

Bonus video: