Herceg Novi: Boginja Diana ponovo u parku Boka

Prije pet godina huligani su bili polomili postolje statue, nakon čega je ona pohranjena u depou Galerije Josip Bepo Benković
676 pregleda 1 komentar(a)
fontana Boka, Foto: Slavica Kosić
fontana Boka, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 27.10.2015. 15:56h

U toku je rekonstrukcija fontane ribnjaka u parku nekadašnjeg hotela Boka u centru Herceg Novog. Nosilac posla je preduzeće „Čistoća“, a projekat, čija je vrijednost 6.700 eura, uradila je firma „Hidrotermo solar“, koja je i izvođač radova.

Planirana je ugradnja sistema za dovod i prečišćavanje vode, instaliranje osvetljenja i popločavanje unutrašnje strane fontane.

Statua boginje lova Diana, rad Pietra Palavićinija, koji je je od 1921. živio i radio u Beogradu i bio jedan od osnivača Umjetničke grupe Oblik, od danas ponovo krasi fontanu. Prije pet godina huligani su bili polomili postolje statue, nakon čega je ona pohranjena u depou Galerije Josip Bepo Benković.

Park je uoči sezone uređen i očišćen, a u djelu prema Gradskoj kafani postavljen je mobilijar za dječije igralište.

Podsjećamo da je park bio sastavni dio hotela Boka koji je počeo da radi 1913. godine. U svoje vrijeme hotel je bio među najluksuznijim na Jadranu o čemu svjedoče i tadašnji gosti. Jednog ljeta u njemu je odsjela i bivša jugoslovenska kraljica Marija Karađorđević, koja se odmarala u Herceg Novom.

Hotel je imao 43 sobe, "centralni ogrijev i vrući kupelj" i na Sajmu turizma u Parizu 1932. godine osvojio je zlatnu medalju za "komfor i uslugu".

Oko hotela formiran je park za koji je poznati hrvatski prirodoslovac i profesor Zagrebačkog sveučilišta Vale Vouk kazao da je “Botanički vrt Jadrana”. Svojevremeno je u njemu bilo blizu 200 biljnih vrsta sa svih kontinenata. Hotel Boka stradao je u zemljotresu 1979. godine, nešto kasnije zgrada je srušena i od tada počinje i propadanje i parka.

Hotel sa pripadajućim parkom 1940. godine kupio je srpski biznismen Nikola Stanković i njegovi nasljednici traže povraćaj imovine, koja je bila nacionalizovana poslije Drugog svjetskog rata i data na upravljanje HTP Boka.

Prodajom većinskog paketa državnih akcija biznismenu Draganu Brkoviću, to vrijedno zemljište u centru grada pripalo je njegovoj kompaniji. U korist nasljednika Stankovića donesena je prvstepena sudska presuda, a sada je u toku razmatranje podnijetih žalbi. Planskom dokumentaciom na tom mjestu predviđena je gradnja novog hotela.

Bonus video: