Jadranske zemlje ujedinjene u borbi protiv eksploatacije nafte

Nataša Kovačević iz “Grin Houma” kazala je da javnost u Crnoj Gori još nije dovoljno informisana o planovima vlade
0 komentar(a)
SOS za Jadran, Foto: Green Home
SOS za Jadran, Foto: Green Home
Ažurirano: 27.10.2015. 12:58h

Predstavnici ekoloških organizacija i građanskih inicijativa iz iz Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Albanije i Italije dogovorile su, na sastanku u Splitu, zajedničku platformu za borbu protiv zagađenja Jadranskog mora naftom.

“Budući da se u svim navedenim zemljama suočavamo s istim scenarijima koje nam serviraju političke elite i naftne korporacije, odlučili smo pokrenuti zajedničku borbu za očuvanje cijelog Jadranskog mora od uništenja”, navodi se u saopštenju koalicije “Inicijativa S.O.S. za Jadran”.

Kako je na skupu kazao biolog Mosor Prvan iz Udruge “Sunce” iz Splita prijetnje Jadranu nadilaze nacionalne granice i uspješno se mogu riješiti samo na međunarodnom nivou.

Nataša Kovačević iz “Grin Houma” kazala je da javnost u Crnoj Gori još nije dovoljno informisana o planovima vlade.

„Proces istraživanja i eksploatacije nafte iz Jadrana odvija se na isti način u svim zemljama, krajnje netransparentno i bez adekvatnog informisanja javnosti. Situacija u Crnoj Gori je krajnje alarmantna, s obzirom na to da je cijelo teritorijano more, izdijeljeno u operativne blokove, ponuđeno investitorima iza zatvorenih vrata bez ikakvog učešća lokalnog stanovništva, ribara, turističkih ponuđača. Onog trenutka kada građani počnu dobijati pravu informaciju o uticaju naftnih istraživanja na njihovo zdravlje i životnu sredinu, stvari se počinju bitno mjenjati što pokazuju i najnovija istraživanja“, kazala je Kovačević iz “Grin Houma”.

Ekološki aktivista Matia Loli iz italijanske “Legambiente” kazao da se vlade u svim jadranskim zemljama koriste istom retorikom.

„U Hrvatskoj vam kažu kako morate krenuti u bušenje nafte jer mi radimo isto u Italiji, a u Italiji nam kažu kako mi to moramo raditi jer to i Hrvatska čini. Ono što vam ne govore je da u Italiji postoji veliki pokret protiv naftnih bušotina koji okuplja ne samo ekološka udruženja, već i lokalne institucije, ribare, poljoprivrednike, crkvu i mnoge druge. Kao rezultat, na protestima se okuplja preko 60.000 ljudi“, kazao je Loli.

Zahvaljujući pritisku i radu italijanskog pokreta protiv naftnih bušotina, 10 regionalnih vlada podnijelo je zahtjeve za nacionalni referendum.

Koalicija “S.O.S. za Jadran” naručila je anketu o temi nafte u Jadranu koju je sredinom oktobra sprovela agencija “Ipsos Puls” na uzorku od 1.000 ispitanika iz cijele Hrvatske. Na pitanje „Jeste li za ili protiv istraživanja i eksploatacije nafte u Jadranu?“ protiv se izjasnilo 49,4 građana, za 37,9, dok 12,7 odsto ne zna.

"Najnovija anketa pokazuje kako je tačno pola građana i građanki protiv bušenja Jadrana, a nešto više od trećine za. Prije godinu dana situacija je bila obrnuta. Ono što se u međuvremenu dogodilo je informisanje građana o ovoj temi uz pomoć NVO, ali i drugih inicijativa i istaknutih pojedinaca. Ovaj rezultat pobjeda je svih nas“, zaključio je šef “Grinpisa” u Hrvatskoj Zoran Tomić. D.P.

Bonus video: