Moguće nestašice ljekova do kraja godine

U Fondu za zdravstveno osiguranje upoznati su sa informacijom “Montefarma” o “načinu prevazilaženja eventualnih nestašica ljekova koji se izdaju na recept do kraja 2015”
97 pregleda 7 komentar(a)
apoteka, Meditas, Foto: Boris Pejović
apoteka, Meditas, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 27.10.2015. 06:34h

Privatne apoteke izdavaće ljekove na recept do 26. novembra, a nakon što država raskine ugovor sa njima moguće su i nestašice.

Iz Fonda za zdravstveno osiguranje juče su saopštili da je stav Ministarstva zdravlja bio da se raskinu ugovori, a da je to podržao i Upravni odbor.

U saopštenju se navodi da je Upravni odbor upoznat sa stavom Ministarstva i informacijom “Montefarma” o mogućnosti snabdijevanja, kao i o “načinu prevazilaženja eventualnih nestašica ljekova koji se izdaju na recept do kraja 2015. godine”.

“To je jedan od zaključaka sa posljednje sjednice UO na kojoj su se članovi ovog tijela upoznali sa Informacijom o potrošnji ljekova u apotekama „Montefarm“ i privatnim apotekama od 1. januara do 30. septembra 2015”, piše u saopštenju.

“Vijesti” su u subotu objavile da je Fond odlučio da raskine ugovor sa privatnicima i da je na sjednici UO odlučeno da se ta procedura završi za pet sedmica. Pouzdani izvor kazao je tada da je glavni razlog za tu mjeru nedostatak novca za potrebe zdravstva, jer je privatnicima već plaćen predviđeni iznos za 2015. godinu. “Vijesti” su objavile da to može dovesti do nove nestašice ljekova...

U Fondu tvrde da je Ministarstvo ranije dalo saglasnost na ukupan bilans potreba za ljekove za javne zdravstvene ustanove i medikamente na recept preko državnih i privatnih apoteka na iznos od 31,27 miliona eura.

Pojasnili su da su tim iznosom obuhvaćeni i ljekovi preko privatnih apoteka u iznosu od 3,6 miliona eura i da se s time saglasilo i Ministarstvo finansija.

Privatnicima i “Montefarmu” ljekovi plaćani po istoj cijeni

U Fondu tvrde da su privatnicima, prije potpisivanja ugovora, ponudili tekst sa limitima na mjesečnom nivou, koje su prihvatile samo dvije od ukupno 107 apoteka.

Kazali su da su uvažili prigovore da su stavljeni u neravnopravan položaj u odnosu na državne apoteke, jer im se određuje limit.

“Takođe, usljed nepostojanja referentnih cijena ljekova, odlučeno je da cijene, po kojima će privatne apoteke fakturisati ljekove izdate na recept, budu identične sa cijenama po kojima apoteke 'Montefarm' ljekove fakturišu Fondu”, pojasnili su iz Fonda. Tvrde i da su se problemi na početku projekta rješavali u hodu i najkraćem roku i da su obezbjedili kontinuitet snadbijevanja i dostupnost ljekova.

Bonus video: