Tivat: Magistrala će plaviti i dalje zbog problema u industrijskoj zoni Kotora?

"Ukazali smo kolegama iz Kotora na ove probleme, obišli teren i evidentirali gdje su problemi, te očekujemo da oni u najskorije vrijeme preduzmu potrebne mjere na svojoj teritoriji", kazali su novinarima čelnici tivatskih gradskih službi
267 pregleda 0 komentar(a)
Zoran Barbić, Vlado Đukić, Alen Krivokapić, Foto: Siniša Luković
Zoran Barbić, Vlado Đukić, Alen Krivokapić, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 28.11.2018. 13:45h

Intervencije svih gradskih službi Tivta tokom prošlonedjeljnog velikog nevremena bile su pravovremene i kvalitetne, zbog čega u tom gradu nije bilo težih posljedica - ocijenjeno je danas na zajedničkoj pres konferenciji rukovodstava Službe zaštite i spašavanja, Komunalnog i preduzeća Vodovod i kanalizacija.

"Intervencije su protekle u koordiniranoj akciji i uz odlično sadejstvo svih ekipa na terenu, pa nije pričinjena veća materijalna šteta, a takođe je i policija OB Tivat bila svo vrijeme na terenu i pružala nam aaisrenciju", rekao je komandir SZS Tivat Zoran Barbić.

Iako su Tivćani pravovremeno očistili i proširili sve odvodne kanale u Tivatskom polju, ogromna masa vode koja je u njih došla sa prostora Industrijske zone Kotora ipak je učinila da Jadranska magistrala pored aerodroma i lokalni put za Radoviće poplave. Na cesti je bilo od 0,6 do čak jednog metra vode iz koje su vatrogasci izvukli šest zaglavljenih vozila, nakon čega je i saobraćaj bio u višečasovnom prekidu. Iz Komunalnog, Vodovoda i SZS upozorili su juče da bi se slično moglo ponoviti i prilikom sledećih većih padavina zbog velikog broja zatrpanih odvodnih kanala na području industrijske zone Kotora, uslijed čega velika voda iz tog područja susjedne opštine skoro sva dolazi u kanale na tivatskom dijelu koji, iako očišćeni i potpuno prohodni, jednostavno nemaju kapacitet dovoljan da prihvati svu tu vodu.

"Ukazali smo kolegama iz Kotora na ove probleme, obišli teren i evidentirali gdje su problemi, te očekujemo da oni u najskorije vrijeme preduzmu potrebne mjere na svojoj teritoriji", kazali su novinarima čelnici tivatskih gradskih službi.

Direktor Komunalnog Vlado Đukić kazao je da je to preduzeće suočeno sa problemom dotrajalog i nefunkcionalnog voznog parka koji je opterećen odvozom smeća na udaljenu deponiju Možura kod Ulcinja.

"Ljetos smo se snalazili pozajmljujući jedan autosmećar od kolega iz Kotora pa niko u gradu nije osjetio probleme sa kojima se suočavamo, ali ako ovako ostane, nećemo biti spremni za narednu sezonu. Računamo na pomoč Opštine da obnovimo vozni park, a plan je da se umjesto jednog novog kamiona za odvoz smeća koji košta 220 hiljada eura, kupe tri polovna većeg kapaciteta od 23 do 25 tona nosivosti, koji pojedinačno koštaju od 50 do 60 hiljada eura. Uz to, namjeravamo da kupimo polovnu autočistilicu jer je na postojećoj ozbiljan kvar koji se ne isplati popravljati. Apsolutno moramo kupiti novu građevinsku mašinu-kombinirku jer je postojeća dotrajala, a izuzetno nam puno znači, posebno u ovakvim vanrednim prilikama kakve su bile tokom nevremena", kazao je Đukić dodajući da sve to zajedno košta oko 280 hiljada eura i da očekuju da taj novac za opremanje Komunalnog bude obezbijeđen u budžetu Opštine za narednu godinu.

"Nadam se da smo toliko zaslužili jer se mi brojimo i pišemo i hvalimo da smo Monako. Ako smo Monako, grad onda mora biti čist i moramo imati adrekvatne uslove za rad", istakao je Đukić. On je dodao da je u toku usaglašavanje ugovora sa preduzećem "Čistoća“ iz Herceg Novog po kome bi Tivćani ubuduće svoj otpad umjesto na Možuru, odlagali na hercegnovsku deponiju Žanjev do na Orjenu, što bi im bilo jeftinije i efikasnije jer bi im tako odvoz i deponovanje jedne tone smeća sa svim troškovima, koštao od 32 do 35 eura.

Vodovod smanjio preuzete količine iz Regionalnog vodovoda, povećao naplatu

Direktor Vodovoda i kanalizacije, Alen Krivokapić je rekao da su u proteklom periodu smanjili količine vode koje su preuzeli iz Regionalnog vodovoda, a povećali sa lokalnih izvorišta.

"Istu količinu vode smo upumpali u sistem kao prošle godine u prvih 10 mjeseci. Povećali smo količinu fakturisane vode. Hidrološka situacija nam je išla u prilog, pa smo ove godine više koristili lokalna izvorišta i tu smo povećali vodu konkretno sa Plavde jer Topliš zbog nepouzdanosti ne koristimo. Količine vode iz Regionalnog vodovoda smo smanjili za 9 odsto, ukupna fakturisana količina je veća za 5 odsto. Kontinuiranmo radimo na smanjenju gubitaka koji su u dosadašnjem periodu smanjeni za 3 odsto", rekao je on.

Bonus video: