Platiće pola miliona eura, ako izgube spor

Bajić tvrdi da je poznati pljevaljski advokat do sada obračunao više od 110.000 eura za zastupanje radnika.
136 pregleda 11 komentar(a)
Bolnica Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Bolnica Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 26.10.2015. 16:19h

Opšta bolnica i Dom zdravlja u Pljevljima mogli bi da se nađu u ozbiljnim finansijskim problemima, ako zaposleni dobiju sporove koje vode zbog neisplaćenih naknada za prevoz i pogrešnog obračuna zarada za posljednjih nekoliko godina.

Procjena je da bi spor ove dvije ustanove mogao da košta više od pola miliona eura, s obzirom na iznose potraživanja i velike sudske troškove koji su odavno premašili 100.000 eura, tvrdi pravnik u Opštoj bolnici Božidar Bajić.

Zbog neisplaćenih naknada za prevoz od marta 2010. do februara ove godine, tužbu Osnovnom sudu u Pljevljima podnijelo je 215 od ukupno 270 radnika bolnice i sedamdesetak zaposlenih u Domu zdravlja.

Ostali zaposleni svoja potraživanja uspjeli su da naplate preko Agencije za mirno rješavanje sporova, pojasnio je Bajić.

Osnovni sud u Pljevljima nedavno je presudio u korist radnika, nakon što je Viši sud u Bijelom Polju ukinuo raniju presudu kojom su njihove žalbe bile odbijene.

Sud je obavezao poslodavca da zaposlenima u bolnici isplati oko 146.000 eura i oko 90.000 sudskih troškova. Radnicima Doma zdravlja po ovom osnovu treba da se isplati pedesetak hiljada eura.

Iz bolnice su najavili žalbu na presudu Osnovnog suda.

Bajić je kazao da se rukovodstvo ne osjeća krivim zbog situacije u kojoj se našlo.

On tvrdi da su sve obračune radili isključivo po instrukcijama Fonda za zdravstveno osigranje.

“Radili smo kako su od nas očekivali oni od kojih smo zavisni. Radili smo isključivo po instrukcijama Fonda zdravstva. Ništa nismo zadnjih pet-šest godina radili, što nam oni nisu naredili”, rekao je Bajić “Vijestima”.

On je istakao da je rukovodstvo bolnice zagovaralo da se spor riješi preko Agencije za mirno rješavanje sporova, ali da odgovorni nijesu prihvatili da isplate troškove kamate, pa su zaposleni posegnuli za tužbom.

“Troškovi kamata bili bi znatno manji od iznosa koji treba da se isplati advokatu, na šta smo mi upozoravali odgovorne u Agenciji koji nijesu imali sluha za naše tvrdnje”, kazao je Bajić.

“Vijesti” su ranije pisale da praktično sve zdravstvene ustanove duguju zaposlenima naknadu za prevoz. Zbog izgubljenih sudskih sporova, računi nekih ustanova bili su u blokadi, ali je većina ipak uspjela da problem riješi posredstvom Agencije.

Zaposlenima po 700, advokatu 110.000 eura

Bajić tvrdi da je poznati pljevaljski advokat do sada obračunao više od 110.000 eura za zastupanje radnika.

Za razliku od njega, radnicima bolnice biće isplaćeno prosječno po 700 eura, ako presuda postane provasnožna. Bajić tvrdi da je za pisanje tužbi advokat zaposlenima iz bolnice zaračunao 10.050 eura, za troškove zastupanja na četiri ročišta 40.200, za žalbu na presudu 20.100 eura, a dodatnih 13.336 zaračunao je za PDV.

U drugom sporu koji je odvojeno vodilo 14 radnika, isti advokat je naplatio još oko 2.600 eura, a dodatnih 28 hiljada u sporu sa Domom zdravlja, tvrdi Bajić.

“Upozoravali smo sve nadležne institucije i nadamo se će se pozabaviti krivcima koji su pojedincima omogućili bagatelno bogaćenje. Da je ovaj spor bio težak, pa da to i prihvatimo, ali se radi o najbanalnijem sporu”, rekao je Bajić.

On tvrdi da će se i troškovi sudskih izvršitelja mjeriti desetinama hiljada eura.

Radili isključivo kako Fond kaže

Bajić je potvrdio da zaposleni u Opštoj bolnici vode i više sporova zbog navodno pogrešno obračunatih zarada i drugih naknada, koji bi tu zdravstenu ustanovu mogli da koštaju nekoliko stotina hiljada eura.

On tvrdi da su i obračun zarada i drugih naknada radili isključivo po instrukcijama koje su dobijali od Fonda za zdravstveno osiguranje. Da li su i za koji iznos radnici oštećeni prilikom isplate zarada i drugih naknada, utvrdiće vještak ekonomske struke.