PIR: Informacije Purišića netačne, proizvoljne i manipulatorske

"Iako su penzioneri izgradili ovu državu, crnogorski penzioneri nemju nikakve privilegije , bonuse, trinaestu penziju, regrese, varijabilu, dnevnice, reprezentacije, i druge brojne povoljnosti, pa se penzioneri zgražavaju sa ovakim izjavama ministra Purišića"
2 komentar(a)
Godišnjica Vlade, Kemal Purišić, Foto: Savo Prelević
Godišnjica Vlade, Kemal Purišić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 26.11.2018. 14:45h

Iz Partije penzionera, invalida i restitucije (PIR), smatraju da su informacije ministra Purišića o visini penzija crnogorskih penzionera netačne, proizvoljne i manipulatorske.

"Po istraživanjima 'Bonston KonsaltingGrup', Crna Gora ima najlošiji standard ne samo u Evropi. Posebno zabrinjava nepotpuna, neadekvatna zdravstvena zaštita a posebno penzionera, gdje smo najlošije zdravstveno zaštićeni ne samo u Evropi, u čemu ispred nas prednajče podavno Albanija a sada i Makedonija", saopšteno je iz PIR.

Ministar Purišić, kako dodaju, namjerno neće da kaže da je u okruženju duplo jeftinija struja, ljekovi, gorivo, hrana, prevoz, porezi, i sve ono od čega zavisi standard građana a u pojedinim zemljama u regionu pa i šire, penzioneri imaju posebne privilegije, što je crnogorskim penzionerima nepoznato.

"Podaci o prosječnoj penziji su statistički podaci i oni ništa ne govore , jer u Crnoj Gori ispod 100 eura prima preko 3.500 penzionera, ispod donje granice siromaštva preko 38.000 penzionera, a ispod prosječne penzije živi oko 66.000 penzionera,što čini polovinu crnogorskih penzionera", saopšteno je iz PIR.

Imajući u vidu da brojni penzioneri izdržavaju i nezaposlene članove porodice, pa čak i unučad, pa ne čudi podatak da je povećana smrtnost penzionera u odnosu na prošlu godinu, smatraju iz te partije.

"Iako su penzioneri izgradili ovu državu, crnogorski penzioneri nemju nikakve privilegije , bonuse, trinaestu penziju, regrese, varijabilu, dnevnice, reprezentacije, i druge brojne povoljnosti, pa se penzioneri zgražavaju sa ovakim izjavama ministra Purišića".

PIR traži od ministra Purišića, pošto je nadležan za pojedine inspekcijske organe, da uloži autoritet i napor, da se uredno plaćaju doprinosi i porezi zaposlenim.

"Po Monstatu ima preko 180.000 zaposlenih a po podacima Poreske uprave doprinose i poreze plaća oko 130.000 zaposlenih, što je ogromna šteta za Fond PIO a posebno za zaposlene. Nedavno su sredstva informisanja objavila podatak, da samo u jednoj opštini 90 lica prima platu a ne dolazi na posao, a čak jedno lice prima platu 12 godina a ne dolazi na posao. Nažalost, ova opština nije usamljen slučaj", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: