Zaštitnik apeluje da se sačuva mir u svakoj prilici

S tim u vezi, poziva građane da prijave svako prekoračenje ovlaštenja policije kako bi se u zakonitom postupku utvrdila istina i kaznili ogovorni pojedinci
59 pregleda 3 komentar(a)
DF Protesti, Foto: Boris Pejović
DF Protesti, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 26.10.2015. 13:02h

Nasilje je još jednom prevladalo nad razumom, a nesporni legitimitet građanskog protesta je kompromitovan ponovljenim nemilim događajima i prizorima na ulicama glavnog grada koji ukazuju na nastavak nasilja i pokušaj korišćenja okupljanje za narušavanje javnog reda i mira, ocijenio je Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore.

Zaštititnik očekuje od nadležnih državnih organa da će u zakonitom i efikasnom postupku utvrditi sve relevantne činjenice, procesuirati vinovnike i odgovorne kazniti u skladu sa zakonom.

Podsjeća, da su svi građani, državni organi i institucije u svom postupanju dužni da poštuju Ustavom, međunarodnim pravom i zakonima Crne Gore ustanovljena prava i obaveze. Zaštitnik naglašava da je utisak profesionalnog postupanja policije, tokom poslednjeg javnog okupljanja građana, narušen informacijama o prekomjernoj primjeni sile prema građanima, nakon završetka samog protesta.

S tim u vezi, poziva građane da prijave svako prekoračenje ovlaštenja policije kako bi se u zakonitom postupku utvrdila istina i kaznili ogovorni pojedinci.

Pritužba na rad policije se Zaštitniku može dostaviti mejlom, poštom ili lično dolaskom u instituciju Zaštitnika, u Ulici Svetlane Kane Radević 3. Građanin sa sobom treba da ponese sve materijalne dokaze koje ima – medicinsku dokumentaciju, fotografije, snimke ili drugo, što bi moglo potvrditi njegove navode. Ukoliko osoba želi, njen identitet će biti zaštitćen.

Zaštitnik još jednom apeluje na očuvanje javnog reda i mira u svakoj prilici, kao dobra koje pripada svim građanima Crne Gore. Zato prije svega društvenu odgovornost snose svi pojedinci i drugi akteri zbivanja u Crnoj Gori, koji svojim djelovanjem mogu uticati na široko javno mnenje.

Bonus video: