"NI MINISTAR I DIREKTOR POLICIJE NISU OSUDILI PONAŠANJE ČUVARA REDA"

MANS, IA I CGO: Hitno istražiti primjere prekoračenja ovlašćenja policijskih službenika

"MANS, CGO i IA cijene da javno dostupni video snimci prebijanja građana predstavljaju jasan dokaz da su pojedini policijski službenici nezakonito koristili silu"
25 komentar(a)
Mijo Martinović, Foto: Screenshot (YouTube)
Mijo Martinović, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 25.10.2015. 16:40h

Nevladine organizacije MANS, Centar za građansko obrazovanje (CGO) i Institut Alternativa (IA) najoštrije osuđuju policijsku brutalnost nad građanima i zahtijevaju da ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević i direktor Uprave policije Slavko Stojanović najhitnije pokrenu postupke protiv policijskih službenika koji su evidentno prekoračili službena ovlašćenja.

"MANS, CGO i IA cijene da javno dostupni video snimci prebijanja građana predstavljaju jasan dokaz da su pojedini policijski službenici nezakonito koristili silu. Vjerujemo da je policija dužna i obavezna da obezbijedi poštovanje zakona, kao i da silu koristi samo onda kada je to neophodno kako se i sama ne bi pretvorila u kršioca zakona.

Posebno smo zabrinuti zbog činjenice da do ovog trenutka ni ministar, a ni direktor policije, nijesu osudili takvo postupanje policijskih službenika, čak ni uslučaju građanina Mija Martinovića, kome su policijski službenici nanijeli teške tjelesne povrede i uništili imovinu, a o čemu postoji dokaz koji je prikazan od strane dijela crnogorskih medija i koji je dostupan na društvenim mrežama. Ukoliko njihova reakcija izostane smatraćemo da su ministar Konjević i direktor Stojanović lično odgovorni za protivzakonito postupanje policije i nasilje nad građanima Crne Gore", navodi se u zajedničkom saopštenju tri organizacije.

MANS, IA i CGO navode da je uloga policijskih snaga u odbrani Ustava i zakona izuzetno važna, te da je "stoga od presudne važnosti i za kredibilitet policijske organizacije da svi oni koji su prekoračili svoja ovlašćenja budu hitno suspendovani uz dalje procesuiranje u skladu sa zakonom".

Preporučujemo za Vas