Oko 150 novinara preuzelo prsluke za protest

Akcija za ljudska prava (HRA) je ukazala Ministarstvu unutrašnjih poslova i Upravi policije na postojeće međunarodne standarde o izvještavanju novinara o javnim protestima i postupanju policije prilikom obezbjeđivanja tih protesta
61 pregleda 2 komentar(a)
pres, prsluk, Foto: Vijesti online
pres, prsluk, Foto: Vijesti online
Ažurirano: 24.10.2015. 13:18h

Oko 150 novinara javilo se u Upravu policije kako bi preuzelo prsluke koje će moći da koriste na večerašnjem protestu, saznaju "Vijesti".

MUP je obezbijedio prsluke za novinare, fotoreportere i snimatelje kako bi se povećala bezbjednost zaposlenih u medijima koji izvještavaju sa događaja, ali i olakšao posao policajcima koji neće imati dilemu i lako će razlikovati novinare na zadatku od ostalih okupljenih građana.

Akcija za ljudska prava (HRA) je ukazala Ministarstvu unutrašnjih poslova i Upravi policije na postojeće međunarodne standarde o izvještavanju novinara o javnim protestima i postupanju policije prilikom obezbjeđivanja tih protesta, odnosno očuvanju javnog reda.

“Ukazali smo da je Evropski sud za ljudska prava u nedavno donijetoj presudi protiv Finske naglasio ključnu ulogu medija da za javnost obezbijeđuju informacije o tome kako se policija ophodi prema demonstrantima i posebno kako suzbija nasilne proteste”, saopšteno je ranije iz HRA-a.

Oni su podsjetili i da su Venecijanska komisija Savjeta Evrope i OEBS, u Smjernicama o slobodi mirnog okupljanja, naglasili da se ”trećim stranama (poput monitora, novinara i fotografa) takođe može reći da se raziđu, ali se ne mogu spriječiti da posmatraju i snimaju policijsku operaciju”.

Tokom policijske akcije razbijanja protesta DF-a, uhapšena su dva novinara.

Ovaj članak je napravljen u okviru partnerstva sa Monitoringom Balkana i Kavkaza (Osservatorio Balcani e Caucaso) za potrebe Evropskog centra za slobodu štampe i medija (ECPMF), a koji sufinansira Evropska komisija.

Sadržaj ovog članka je isključivo odgovornost “Vijesti”, i ni na koji način se ne može interpretirati kao stav Evropske unije.

Bonus video: