Podaci sedam od 16 ministarstava: Obučavali 1.023 ljudi za više od 184.000 eura

Najviše novca na obuke, oko 179 hiljada eura, potrošilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova
0 komentar(a)
Policijska akademija, Foto: Boris Pejović
Policijska akademija, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 23.10.2015. 19:18h

Više od 184 hiljade eura potrošilo je sedam, od ukupno 16 ministarstava, za obuku službenika.

Zaključno sa septembrom, obučavale su se ukupno 1.023 osobe.

Najviše novca na obuke, oko 179 hiljada eura, potrošilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Obuke, seminare i radionice pohađalo je 932 zaposlenih.

“Od ukupne svote, MUP je isplatio 95.591,10 eura za obuke koje su se sprovodile na Policijskoj akademiji u Danilovgradu, dok je ostatak novca utrošen na obuke za pilote i osoblje Avio-helikopterske jedinice i službenike policije koje nijesu sprovođene u ovoj obrazovnoj ustanovi“, odgovoreno je iz MUP-a.

Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije za obuku zaposlenih potrošilo je 2.787 eura.

“Od toga je stručno osposobljavanje koštalo 630 eura, a kotizacija za seminare 2.157, na obuke je išlo 12 radnika, a bile su iz oblasti informaciono komunikacionih tehnologija, finansija i računovodstva“, saopštili su iz Ministarstva.

Za učešće na kongresima, simpozijumima i stručnim edukativnim skupovima, na kojima je učestvovalo osam zaposlenih, Ministrstvo zdravlja je tokom ove godine utrošilo 1.882 eura.

“Teme ovogodišnjih obuka bile su 'Praktična primjena zakona o slobodnom pristupu informacijama', 'Jačanje vještina rane identifikacije potencijalnih slučajeva trgovine ljudima u Crnoj Gori', 'Prezentacija Zakona o upravnom postupku', 'Radionica za harmonizaciju propisa sa novim Zakonom o upravnom postupku', 'Evaluacija javnih politika', 'Integracija Crne Gore u NATO', 'Modernizacija upravnog obrazovanja u procesu reforme javne uprave', 'Pravno-tehnička pravila za izradu propisa sa smjernicama za usklađivanje propisa sa pravnim poretkom EU'“, odgovoreno je “Vijestima”.

Službenici ministarstava zdravlja, kulture, prosvjete i ekonomije se stručno osposobljavaju po osnovu programa koji donosi Uprava za kadrove, tako da od početka godine nijesu trošili novac na obuke, odgovoreno je “Vijestima”.

Precizirano je da je obuku prošlo sedam službenika Ministarstva kulture, 15 iz resora prosvjete, a dvoje iz ekonomije.

Iz ostalih ministarstava “Vijestima” nijesu odgovorili na pitanja.

Bonus video: