Stotinu potpisa za bolji Kolašin

Prema onom što je do sada prezentovano na društvenim mrežama, u fokusu inicjative biće manji i krupniji projekti, koji će obogatiti turističku ponudu, uljepšati grad i popraviti njegov sveukupan imidž
179 pregleda 2 komentar(a)
Kolašin, kućice za kontejnere, Foto: Dragana Šćepanović
Kolašin, kućice za kontejnere, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 27.11.2018. 16:42h

Više od stotinu Kolašinki i Kolašinaca do sada je potpisalo inicijativu „Pokrenimo Kolašin“, čiji su cilj nove ideje i projekti koji bi taj grad učinili kvalitetnijim za život i primamljivijim turistima.

Inicijativa, tvrde, nema veze ni sa jednom političkom partijom, a među potpisnicima su turistički radnici, turistički vodiči, predstavnici agencija, planinari, sportisti, predstavnici privrednih subjekata, studenti...

Prema onom što je do sada prezentovano na društvenim mrežama, u fokusu inicjative biće manji i krupniji projekti, koji će obogatiti turističku ponudu, uljepšati grad i popraviti njegov sveukupan imidž.

Među idejama za pokretanje Kolašina su izgradnja gradskog klizališta, zatvorenog gradskog bazena, pravljenje garaže sa dva nivoa na mjestu sadašnje pijace, privođenje Zavičajnog muzeja namjeni, postavljanje turističkih info punktova...

„Ne treba da čekamo da investitor privede namjeni objekat autobuske stanice, jer se ne zna kada će se to desiti, već pod hitno osposobiti makar jedan peron. Sve to uraditi vrlo jednostavno - natkriti dio perona na mjestu ulaska u autobus, zatvoriti čekaonicu u kojoj može stati makar deset putnika... Ovu inicijativu treba pokrenuti odmah, a ujedno poslati zahtjev Ministarstvu saobraćaja da nakon što se privremeno osposobi autobuska stanica i makar jedan njen peron, svaki autobus mora ući u Kolašin, a ne kao do sada, da prolaze pored, ostavljajući putnike kod mosta ili na Babljaku”, dio je predloga inicijative „Pokrenimo Kolašin“.

Tražili su i da Željeznica Crne Gore omogući kupovinu voznih karata na Željezničkoj stanici, što sada nije moguće. Lokalnoj upravi su predložili raspisivanje konkursa za ideju kako da Barutanu iskoristi kao dio turističke ponude.

„Zahtijevamo da se uz stručnu pomoć naših planinara i biciklista obilježi i napravi kolašinski prsten, koji treba da bude osvijetljen i tako postane ukras grada. Kolašinski prsten treba da bude uređena kružna staza koja će proći pored skoro svih naseljenih mjesta gradskog jezgra, a koju ćemo koristiti za pješačenje, vožnju rolera, trotineta, skejtborda, biciklizam i nordijsko skijanje. Jedan od predloga kolašinskog prstena bio bi Dulovine-Polje-Bašanje Brdo-Breza-trim staza- Barutana- Dulovine“.

Iznijeli su i konkretne predloge kojima bi se poboljšao rad lokalne Turističke organizacije (TO), poboljšala naplata boravišne takse, napravio efikasan i konkretan plan o zimskom održavanju saobraćajnica...

Napravili kućicu za kontejnere

Građani udruženi u incijativi, osim predloga nadležnima, već su i konkretno djelovali. Vaolonterski su napravili kućicu za kontejnere koja će, pored funkcije biti i svojevrstan ukras. Kućica je postavljena ispred restorana „Vodenica”. Još po dvije takve kućice biće postavljene preko puta apartmana „Mirović“ i u Mojkovačkoj ulici.

Taj mali, ali, kako kažu, važan projekat podržali su Komunalno preduzeće i Sekretarijat za urbanizam.

Bonus video: