TO Tivat: Posjeta bolja 47 odsto, gosti zadovoljniji dobijenim

Tivat je postao i odredište brojnih posjetilaca iz Velike Britanije, Francuske, Italije, SAD, ali i sa „egzotičnih tržišta“ poput Brazila, Kine, Australije ili Ujedinjenih Arapskih Emirata
59 pregleda 1 komentar(a)
Tivat turisti, Foto: Siniša Luković
Tivat turisti, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 22.10.2015. 15:01h

Ovogodišnja turistička sezona u Tivtu bila je jedna od najboljih a grad je nastavio da se na međunarodnom tržištu pozicionira kao elitna destinacija – čulo se na konferenciji za novinare na kojoj je Turistička organizacija Tivat (TOT) predstavila rezultate posjete gostiju, ali i njihove tradicionalne ankete.

Prema podacima MONSTAT-a, Tivat je od 1.januara do 1.septembra posjetilo 53.199 turista što je čak 47 odsto više nego lani, a ostvareno je ukupno 559.009 noćenja, što je 56 odsto bolji rezultat nego za osam mjeseci 2014. Najviše noćenja u Tovtu ove su godine ostvarili turisti iz Srbije, Rusije, BiH, Ukrajine i Slovenije, a zahvaljujući diverzifikaciji svog turističkog proizvoda i specifičnoj ponuddi ultraluksuznog turizma u marini Porto Montenegro i hotelu „Regent".

Tivat je postao i odredište brojnih posjetilaca iz Velike Britanije, Francuske, Italije, SAD, ali i sa „egzotičnih tržišta“ poput Brazila, Kine, Australije ili Ujedinjenih Arapskih Emirata.

„Sezona je bila izvanredna i to brojke pokazuju-ovoliki porast broja turista nije posljedica samo, nesporno, bolje njihove evoidencije u odnosu na ranije godine, već je zaista realno stanje da nam dolazi više posjetilaca i da smo sve zanimljiviji turistima na raznim tržištima. Veoma smo zadovoljni i rezultatima ankete turista koji su nam ove godine dali ukupnu prosječnu ocjenu 4,20 što je značajno bolje od prošlogodišnjih 3,92“, istakla je direktorica TOT-a Bernarda Moškov.

Ona je detaljno govorila o brojnim promotivnim aktivnbostima TOTRa u predsezoni, otvaranju novih tržišta poput Norveške i zabavnim aktivnostima koje je TOT ljetos priredio pod zajedničkim imenom „Ovo je pravo mjesto“, radi animiranja i zabave posjetilaca Tivatske rivijere.

„Zaista nije bilo dana a da se na raznim stranama u gradu ne dešava makar nešto – koncerti, zabavne manifestacije, kulturne priredbe, fešte od ribe i vina, sajmovi suvenira i slično. Raduje nas i podatak da su na kontakt telefon 1300 NTO za primjedbe turista, ove godine za Tivat bile samo 52 pritužbe, odnosno samo 6,6 posto ukupnog broja primjedbi, što je daleko najmanji procenat u ukupnoj crnogorskoj turističlkoj ponudi.Imali smo i značajn porast prihoda od naplate boravišne takse koje smo, samo u našim turist-biroima, naplatili u izbosu od 161.382 eura, što je 45 odsto više nego lani“, istakla je Moškov.

Zadovoljstvo sezonom i reakcijama gostiju iskazao je i gradonačelnik i predsjednik Skupštine TOT-a Ivan Novosel, dok je Miodrag Karadžić detaljno predstavio rezulate ankete u kojoj je ljetos anketirano preko 750 posjetilaca Tivatske rivijere. Oni su, odgovarajući na 29 pitanja o svim aspektima lokalne turističke ponude, Tivtu dali ukupnu prosječnu ocjenu 4,20. Samo tri kategorije imaju ocjenu manju od 4 i to bogatstvo spotrtskih sadržaja (3,98), kvalitet lokalnog prevoza (3,96) te čistoća, uređenost i opremljenost plaža (3,80). Najbolje su ocijenjeni ljepota prirode i okruženja (4,49), sigurnost (4,42), ljubaznost osoblja u smještajnom objektu (4,42) i pogodnost za provođenje porodičnog odmora (4,40).

Bonus video: