Uređenje i pošumljavanje šetališta Vita Nikolića u subotu

Cilj projekta, kako je kazao Stanišić, je ukazivanje na značaja volonterizma kao najzastupljenije oblasti aktivizma
120 pregleda 3 komentar(a)
volonterizam, Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
volonterizam, Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 22.10.2015. 13:12h

Akcijom uređenja i pošumljavanja šetališta Vita Nikolića u Nikšiću, NVO “Naša budućnost” i “Omladinski klub” obilježiće završetak projekta „Volonterizmom do veće uključenosti mladih“. Akcija će se održati u subotu sa početkom u deset časova.

“Akcija podrazumijeva uređenje dijela šetališta preko puta stradiona OFK ‘Nikšić’, gdje od ranije imamo postavljen mobilijar, ali je veliki nedostatak visokog rastinja. Posadićemo 12 sadnica jasena i čempresa i postaviti četiri kreativna saobraćajno-ekološka znaka kojima želimo da skrenemo pažnju građanima na osnova pravila ponašanja u prirodi”, kazao je Miroslav Stanišić, predsjednik Omladinskog kluba na konferenciji za novinare.

Cilj projekta, kako je kazao Stanišić, je ukazivanje na značaja volonterizma kao najzastupljenije oblasti aktivizma, kao i animiranje šire društvene zajednice da se uključi u razne volonterske aktivnosti koje će doprinijeti boljitku zajednice.

Na konferenciji za novinare predstavljeni su i rezultati projekta “Saradnjom do kvalitetnijeg obrazovaja djece pogođene siromaštvom” u sklopu koga je formirana Mreža organizacija civilnog društva. Članovi pomenute Mreže, u saradnji sa predstavnicima javnog sektora, uradili su Predlog izmjena i dopuna Akcionog plana Strategije razvoja osnovnog obrazovanja i vaspitanja.

“Cilj izmjena i dopuna je da se organizuju motivacioni kampovi i radionice koji bi za djecu pogođenu siromaštvom bili besplatni. Oni bi na taj način stekli dodatna i potrebna znanja iz engleskog jezika i informatičke pismenosti kako bi kasnije postali konkurentniji na tržištu rada”, objasnila je Ilinka Otašević, predsjednica “Naše budućnosti”.

Anketiranje urađeno tokom projekta pokazalo je opravdanost za potrebom uvođenja dodatnih časova jer se veliki broj djece izjasnio da ima vrlo nisko znanje iz engleskog jezika i informatičke pimenosti, kao i da njihovi vršjaci koji imaju mnogo bolji uspjeh iz pomenutih predmeta pohađaju dodatne časove.

“Predložićemo i da se uspostavi saradnja između resornih ministarstava i licenciranih organizatora za obrazovanje, kako bi se djeci iz socijalno ugroženih porodica pružila šansa da besplatno pohađaju vanškolske programe”, kazala je Otašević.

Pomenuti predslog Mreža će uskoro podnijeti Ministarstvu rada i socijanog staranja kao i Ministarsvu prosvjete na razmatraje kako bi se uvrstilo pri izradi nove Strategije o suzbijanju siromašta i socijalne isključenosti.

Bonus video: