Borović: Neprijatno je, ali se dešava

Pojava šuge je izazvana grinjom, saopšteno je juče iz KCCG
148 pregleda 5 komentar(a)
Žarko Borović, Foto: Boris Pejović
Žarko Borović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 22.10.2015. 05:14h

Načelnik Centra za plastičnu hirurgiju KCCG Žarko Borović ocijenio je da je šuga (skabies) velika neprijatnost za pacijente koji su je “pokupili” na odjeljenju, ali da to nije opasno i da se takve stvari dešavaju svuda u svijetu.

“Vijesti” su juče objavile da je šugom na Odjeljenju zaraženo nekoliko pacijenata, ljekar i medicinska sestra, te da im je zarazu prenijela starija pacijentkinja.

Borović je juče rekao “Vijestima” da je u Centar primljena starija žena zbog upalnog procesa koji joj je ugrožavao život... Potvrdio je da je uspješno izliječena i otpuštena kući i da je tokom hospitalizacije, “pošto ima niz pratećih bolesti, kod nje dijagnostifikovana i šuga”.

Borović je rekao da su odmah po postavljanju dijagnoze sprovedene sve mjere liječenja i izolacije i obaviješten je Institut za javno zdravlje.

“Nažalost, tokom hospitalizacije ona dolazi u kontakt i sa drugim pacijentima, jer nije sama bila u sobi, tako da su kod tri ili četiri pacijenta primjećeni znaci šuge. Oni su izliječeni od bolesti zbog kojih su bili u Centru i pušteni kući”, rekao je Borović.

On tvrdi da to nije ni prvi ni posljednju put da pacijenti tokom hospitalizacije dobiju šugu.

“To nije ništa spektakularno, jeste neprijatno. U konkretnom slučaju su sprovedene sve moguće mjere liječenja, obavještene su nadležne institucije, ispoštovane i sprovedene sve medicinske i zakonske norme”, kazao je Borović, istakavši da su dežurne službe KCCG dezinfikovale odjeljenje, gdje je sada “stanje redovno”.

On je rekao da nema informacije da su ljekar i medicinska sestra dobili šugu i da potencijalni period inkubacije bolesti još nije prošao.

“S obzirom da inkubacija te bolesti traje od četiri do šest nedjelja, pitanje je da li će se kod nekoga pojaviti skabies”. On je zaključio da tu zaraznu bolest član porodice može unijeti među ukućane, dijete u školu, vojnik u kasarnu, pa tako i pacijent u bolnicu.

Iz KCCG juče su saopštili da pojava šuge, koja je zarazna bolest izazvana grinjom, nije ništa novo ni senzacionalno.

Potvrdili su da je kod pacijentkinje potvrđena Norveška šuga, da je opasnost od širenja bolesti svedena na minimum i da zaraze kod medicinskih radnika nije bilo.

I zdravlje često rizikuju

Borović tvrdi da na hirurgiji bude puno hitnih prijema pacijenata, sa povredama ili malignitetima, te da ponekad imaju i neku prateću bolest koja može biti i zarazna.

“Zbog tih pratećih bolesti ne možemo da ih vratimo kući, liječimo ih”, rekao je.

On tvrdi da često dođu pacijenti zbog gnojnih procesa izazvanih upotrebom nesterilnih igala, narkomani koje primaju zbog prijeteće sepse, a koji su hiv pozitivni, ili imaju hepatisis.

“Takvi bolesnici nijesu opasnost za druge bolesnike, nego za nas, medicinske radnike. Mi bez ikakvih problema, rizikujući sebe i svoje zdravlje, liječimo takve ljude i moramo da pazimo da se ne ubodemo na iglu i dobijemo zaraznu bolest”, naglasio je Borović.

Bonus video: