Miličkoviću za zemlju 217.000 eura

Miličković je istakao da do toga ne bi došlo da nije bilo bahatog i drskog ponašanja bivšeg gradonačelnika Miomira Mugoše
179 pregleda 0 komentar(a)
Vasilije Miličković, Foto: Luka Zeković
Vasilije Miličković, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 21.10.2015. 20:02h

Glavni grad će Vasiliju Miličkoviću platiti za parcelu od 775 metara kvadratnih na Zlatici, koja je oduzeta za izgradnju zaobilaznice, 217.000 eura.

To je pravosnažna presuda Vrhovnog suda, a predstavnici Glavnog grada juče su od Miličkovića tražili da im dostavi račun na koji treba da uplate novac.

Miličković je kazao da će mu platiti 40 odsto više, nego njegovim komšijama na toj trasi, kojima je takođe oduzeta imovina zbog izgradnje zaobilaznice 2011. godine.

“Njima je kvadrat plaćen 200 eura, zbog čega savjetujem i njih, kao predsjednik koordinacionog odbora za zaštitu imovine, da podnesu tužbu da im zemljište plate kao i meni, odnosno po 280 eura”, kazao je Miličković .

Miličković je istakao da do toga ne bi došlo da nije bilo bahatog i drskog ponašanja bivšeg gradonačelnika Miomira Mugoše.

“Tražim da mi Mugoša dostavi svoj račun, kako bih mu uplatio procenat, njegov dio”, naveo je Miličković .

Međutim, zbog odluke suda da na navedeni iznos naknade dosudi pripadajuću kamatu od presude, odnosno 2014. godine, Miličković je najavio krivične prijave protiv sudija Višeg i Vrhovnog suda.

“U imanje su mi ušli 2011. godine, a kamata je od 2014, to nema nikakvog smisla, ni za laika. Nanesena mi je šteta od 50.000 eura. Zemljište je prema prvostepenom sudu oduzeto pola godine prije pravosnažnosti rješenja o eksproprijaciji, odnosno petog maja 2011, pa sam zbog toga tražio naknadu prema vrijednosti na dan izuzimanja i sa kamatom od toga dana, prema odredbi člana 35, staroga i novoga Zakona o eksproprijaciji”, istakao je Miličković .

On je objasnio da je Viši sud odbio njegov zahtjev da mu se isplati kamata od maja 2011, uz obrazloženje da član 35 stav 3 Zakona o eksproprijaciji nije bio važeći u vrijeme presuđenja, budući da je izmijenjen odredbom člana 6 Zakona o izmjenama i dopunama navedenog zakona.

“Promijenio se samo stav kojim je definisano to, odnosno član je isti, a Zakon o eksproprijaciji je leks specijalis. To treba da znaju i građani u Zeti, kojima su oduzeta ili će biti imanja ubog izgradnje zaobilaznice”, kazao je Miličković .

On je hapšen tri puta u maju 2011. zbog ometanja izgradnje zaobilaznice, a tražio je da mu eksproprisana imovina bude plaćena prije nego novi vlasnik, Opština Podgorica, uđe u posjed.

U Osnovnom sudu spor zbog rušenja ograde

Pred Osnovnim sudom u Podgorici juče je održano ročište, po ponovljenom postupku za nadoknadu štete za rušenje ograde, kao i za pretrpljeni strah Miličkovića, njegove kćerke Tamare i strica Momira.

“Vrhovni sud je usvojio naš tužbeni zahtjev, odnosno poništio prethodnu odluku Osnovnog suda i tražio da ponovi postupak. Od našeg privođenja do danas, moja porodica je u strahu od režima, odnosno njihove policije”, naveo je Miličković .

On je kazao da Glavni grad opstruira postupak, a da je sudija zakazao za 25. novembar, za kada su kao svjedoci pozvani građevinski inspektor Vladan Juretić i njegov tadašnji šef Vlatko Vučinić.

Bonus video: