Nikšić: Djeca misle da se pojas stavlja samo zbog policije

Uočeno je da u ovom uzrastu postoji pogrešna predstava o potrebi poštovanja saobraćajnih propisa, stoji u saopštenju
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.10.2015. 13:09h

Djeca iz nikšićkog vrtića “Kosovka đevojka” danas su imali prilike da o saobraćajnim pravilima uče od volontera ALFA Centra.

„Svjesni ozbiljnosti ove teme pokušali smo da kroz razgovor i zanimljiv audio i video materijal djecu upoznamo sa osnovnim saobraćajnim propisima i objasnimo im najvažnija pravila ponašanja u saobraćaju, koja moraju poznavati.“, rekla je Nada Radović, koordinator programa bezbjednosti saobraćaja.

Uočeno je da u ovom uzrastu postoji pogrešna predstava o potrebi poštovanja saobraćajnih propisa, stoji u saopštenju.

„Iskreni navodi djece da se sigurnosni pojas stavlja isključivo zbog policije i izbjegavanja plaćanja kazni, kao i da se 80 procenata njih vozi na mjestu suvozača na mjestu svojih roditelja, nesumnjivo nameće zaključak da se u porodicama mora početi sa pravilnom edukacijom i vaspitanjem kako bi se sačuvali životi svojih najmilijih“, ističe Radović.

Iz ALFA Centra poručuju da na prvom mjestu vaspitači moraju imati korektivnu ulogu i ostvariti komunikaciju sa roditeljima, kako bi se stvorili osnovni uslovi za potpuno razumjevanje potrebe poznavanja i poštovanja saobraćajnih pravila i propisa.

Galerija

Bonus video: