Šuga u bolnici, zaražen i ljekar?

Direktor KCCG Ranko Lazović nije sinoć odgovorio na telefonske pozive i sms, izvori “Vijesti” tvrde je zaraženo više ljudi
870 pregleda 48 komentar(a)
šuga, Foto: Shutterstock.com
šuga, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 21.10.2015. 17:50h

Nekoliko pacijenata, ljekar i medicinska sestra zaraženi su šugom u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG).

Dva pouzdana izvora potvrdila su “Vijestima” da je dijagnostifikovana ta zarazna bolest.

Direktor KCCG Ranko Lazović nije sinoć odgovorio na telefonske pozive i poruku, a “Vijesti” nijesu uspjele da stupe u kontakt sa članovima Komisije za sprečavanje intrahospitalnih infekcija, načelnikom Centra za plastičnu hirurgiju Žarkom Borovićem i direktorom Hirurške klinike Rankom Mirovićem.

Izvori “Vijesti” tvrde da je šugom zaraženo nekoliko pacijenata koji su u proteklih mjesec dana bili hospitalizovani na Odjeljenju za plastičnu hirurgiju Hirurške klinike KCCG.

Oni kažu da su šugu (scabies) “pokupili” ljekar i medicinska sestra sa tog odjeljenja.

Izvor koji je insistirao na anonimnosti rekao je da je glavna sestra sa odjeljenja još prije dvadesetak dana prijavila zarazu glavnoj sestri Hirurške i načelniku Centra za plastičnu hirurgiju ali da je reakcija, navodno, izostala.

Pojasnio je da je starija pacijentkinja sa simptomima šuge, koja se već godinama liječi, došla na to odjeljenje.

“Više puta pregledana je i konzilijarno, međutim do sada joj nijesu dijagnostifikovali skabies, već je liječena od alergijskih reakcija. Tek nakon što je skabies dijagnostifikovan kod tri pacijenta sa tog odjeljenja, koja su direktno ili indirektno stupila u kontakt sa njom, ljekari su priznali da je i ona oboljela od šuge. Dijagnostifikovan joj je norveški skabies”, tvrdi sagovornik “Vijesti”.

On tvrdi da je žena potom upućena na liječenje, ali na drugo odjeljenje.

Sagovornik “Vijesti” ispričao je da je ljekar, koji je prije nepun mjesec pregledao tu ženu, takođe dobio šugu.

“Nije evidentiran, ali par dana nije dolazio na posao... I jedna medicinska sestra ima simptome skabiesa, ali ona nije na terapiji...”.

Norveška šuga teži oblik, javljaju se plikovi i kraste

Skabies (šuga) predstavlja zaraznu bolest površinskog sloja koju uzrokuje parazit Sarcoptes scabiei.

Norveška šuga je teži oblik, a kod oboljelih na koži su prisutne kraste sa velikim brojem šugavaca, pa se zaraza širi i na okolinu, zbog čega se savjetuje izolacija.

Svrab i plikovi na koži javljaju se tek 4 do 6 nedjelja, dok kod osoba koje su ranije imale šugu simptomi nastaju nakon nekoliko dana.

Epidemiolozi savjetuju terapiju svima koji su bili u okruženju sa oboljelima, koji treba da izbjegavaju kolektive kako bi se suzbilo širenje, te dezinfekciju i deratizaciju odjeljenja.

Bonus video: