Pogledajte kako je trošena donacija Pitera Manka Tivtu

Vatrogasno i komunalno vozilo za odvoz smeća koštala su ukupno skoro 280 hiljada eura
23 komentar(a)
Ažurirano: 20.10.2015. 18:41h

Od pet miliona eura, koliko je prije sedam godina kanadski milijarder Piter Mank dao za poboljšanje infrastrukture u Tivtu, ostalo je 1,283 miliona.

To je “Vijestima“ potvrđeno u Sekretarijatu za budžet i finansije Opštine Tivat, iz koje su, po zahtjevu o slobodnom pristupu informacijama, prezentirali i bankarsku analitičku karticu trošenja novca sa posebnog računa na koji je uplaćena donacija.

Sudeći prema kartici, najveći dio novca ostao je “pod zemljom“ - u kanalizacionoj infrastrukturi koja se u Tivtu gradi već godinama. Izvođačima radova na drugoj i trećoj fazi kanalizacionog sistema, prvenstveno njemačkoj firmi “Ludwig Pfeiffer“ i austrijskom “Strabagu“, do sada je plaćeno ukupno skoro 3,24 miliona eura.

Umjesto dva, kupljeno je jedno vatrogasno i jedno komunalno vozilo za odvoz smeća, što je ukupno plaćeno skoro 280 hiljada eura.

Centru za kulturu Tivat kupljen je autmobil “dacia“ od nepunih 15 hiljada eura, firmama koje su izvodile razne radove po tivatskim školama plaćeno je skoro 30 hiljada eura, dok je za projekat rekonstrukcije i natkrivanja scene ljetnje pozornice potrošeno nešto manje od 50 hiljada eura.

Novac je trošen i na projektovanje rekonstrukcije objekta DTV "Partizan“ u novu multifunkcionalnu dvoranu za kulturne manifestacije, što, međutim, još nije završeno.

Vjerskim organizacijama koje djeluju u Tivtu za razne intervencije na katoličkim i pravoslavnim crkvama dodijeljeno je nešto preko 42 hiljade eura, Centar za kulturu u više navrata je dobio ukupno oko 50 hiljada eura.

Novac sa računa posljednji put je trošen 26. januara, kada je iznos od 26.123 eura uplaćen Stambenoj zadruzi radnika prosvjete Crne Gore “Solidarno“ iz Podgorice.

Donaciju je prije sedam godina kompanija “PM Securities“ sa Barbadosa - kupac imovine nekadašnjeg tivatskog Arsenala, uplatila na poseban “escrow” račun.

“Vijesti“ su prethodno podatke o trošenju novca bezuspješno tražile i od Ministarstva finansija i menadžmenta Porto Montenegra, jer su, shodno aranžmanu zaključenom oktobra 2006. sa Mankom, za svako trošenje novca bila potrebna tri potpisa - predstavnika Opštine Tivat, Ministarstva finansija i Porto Montenegra.

Shodno Ugovoru o prodaji i investiranju u imovinu MTRZ „Sava Kovačević“ Tivat koji su potpisali Mank i premijer Milo Đukanović, “PM Securities“, kao formalni kupac Arsenala, obavezao se da uz kupoprodajnu cijenu i socijalni program, na poseban račun Ministarstva finansija uplati pet miliona.

"Džentlmentskim sporazumom", Kankaraš posudio 247 hiljada

Od Mankove donacije, Opština Tivat potrošila je 247.081 euro, kojim je 29. avgusta 2013. plaćena nova oprema i namještaj za centralni vrtić tivatske JPU “Bambi“.

Rekonstrukcija, dogradnja i opremanje vrtića bila je obaveza Direkcije javnih radova i trebalo je da u potpunosti bude finansirana iz državnog budžeta, jer Direkcija prethodno više od 10 godina nije realizovala nijedan svoj projekat u Tivtu.

Tada je pojašnjeno da je Opština platila troškove, zahvaljujući “džentlmenskom sporazumu“ tadašnjeg gradonačelnika Dragana Kankaraša (DPS) i direktora DJR Žarka Živkovića, uz obećanje da će DJR taj novac Tivtu brzo nadoknaditi kroz neki novi projekat . Iako je prošlo već više od dvije godine, DJR Tivćanima još nije vratio novac.

Bonus video: