Marina Vujačić: Koriste parking mimo zakona

Dodatan i nekada veći problem, istakla je ona, predstavlja parkiranje po trotoarima i na pješačkim prelazima gdje se nalaze spušteni ivičnjaci, jer u tim situacijama nekada pješaci s invaliditetom, korisnici kolica i drugih pomagala budu potpuno blokirani i onemogućeno im je kretanje
108 pregleda 4 komentar(a)
nepropisno parkiranje, Foto: Luka Zeković
nepropisno parkiranje, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 20.10.2015. 17:40h

Marina Vujačić, izvršna direktorica Udruženja mladih sa hendikepom, kaže da parkinga mjesta za osobe sa invaliditetom često uzurpiraju službenici državnih firmi, ministarstava, kao i građani.

“Često na obilježenim parking mjestima vidimo i policijski auto, službena vozila Vlade, odnosno njenih institucija, diplomatske tablice...”, kazala je “Vijestima” Vujačić.

Dodatan i nekada veći problem, istakla je ona, predstavlja parkiranje po trotoarima i na pješačkim prelazima gdje se nalaze spušteni ivičnjaci, jer u tim situacijama nekada pješaci s invaliditetom, korisnici kolica i drugih pomagala budu potpuno blokirani i onemogućeno im je kretanje.

“Parking mjesta za osobe s invaliditetom se najčešće uzurpiraju na većim parkinzima, odnosno ispred tržnih centara ili u užem dijelu grada u neposrednoj blizini značajnijih objekata”, navela je Vujačić.

Ona je istakla da se svijest u određenoj mjeri mijenja, ali i da je problem u nebrizi za druge.

“Vjerujem da građani često znaju da parkiranjem na obilježeno parking mjesto prave prekršaj, ali ne razmišljaju o značaju svog djela i ne plaše se da će biti kažnjeni. Nijesu sasvim slučajno parking mjesta najbliža ulazu namijenjena za osobe s invaliditetom. Ta parking mjesta su šira od drugih upravo kako bi osobe s invaliditetom mogle manipulisati, najčešće s pomagalima, jer im za izlazak iz automobila nije nekada dovoljan prostor na standardnom parkingu”, kazala je Vujačić.

Ona je rekla da nakon sprovođenje više kampanja UMHCG i kontinuiranog pisanja pojedinih medija o ovom problemu, stanje u praksi može se promijeniti samo kaznenom politikom koja ne smije da izostavi nikoga.

“Po propisima pet odsto parking mjesta na parkiralištima treba da bude namijenjeno za osobe s invaliditetom, međutim veći problem predstavlja činjenica da neke opštine nemaju parking servis i da osobe s invaliditetom još uvijek ne mogu doći do naljepnice”, navela je Vujačić.

Takođe, veći problem od samog broja parking mjesta nekada predstavlja to što su i tamo gdje su obilježena obilježja starijeg datuma, odnosno izblijeđela su i skoro se ne poznaju obrisi žute linije.

“Desilo se da nekoliko puta prijavimo nepropisno parkiran automobile ispred zgrade u kojoj je sjedište UMHCG i da “pauk” ne može da podigne to vozilo zbog širine guma”, kazala je Vujačić.

Dio novca od kazni da ide osobama sa invaliditetom

U nekim zemljama na zapadu, postoji praksa da su organizacije osoba s invaliditetom, od strane nadležnih institucija, ovlašćene za pisanje prijava, odnosno izdavanje prekršajnih naloga, a da se određeni procenat od kazni uplaćuje kao podrška organizaciji.

“Takva ovlašćenja dodatno motivišu organizacije, njihove predstavnike da rade taj posao i svakako može predstavljati način zapošljavanja osoba s invaliditetom. Mi smo to predlagali Komunalnoj policiji, na jednom od sastanaka. Međutim, nijesmo naišli na razumijevanje i svakako ćemo opet pokrenuti tu inicijativu zvaničnim putem”, kazala je Vujačić.

Bonus video: