SO Berane traži da Katnić ispita podjelu stanova

“Komisija predlaže Skupštini da se izvještaj... preda specijalnom tužiocu zbog sumnje da se radi o organizovanom kriminalu i zloupotrebi službenog položaja, kako u Opštini Berane, tako i u crnogorskom Fondu za stambeno-solidarnu izgradnju“
120 pregleda 5 komentar(a)
Holandska zgrada Berane, Foto: Tufik Softić
Holandska zgrada Berane, Foto: Tufik Softić
Ažurirano: 20.10.2015. 14:01h

Izvještaj o radu opštinske Komisije za preispitivanja zakonitosti postupka raspodjele kadrovskih i stanova za službenike i namještenike trebalo bi da bude predat specijalnom tužiocu Milivoju Katniću, zbog sumnje da je riječ o organizovanom kriminalu.

To je "Vijestima" potvrdila predsjednica višestranačke Komisije Vida Ivanović (DF). Izvještaj će se danas naći pred odbornicima lokalnog parlamenta.

“Komisija predlaže Skupštini da se izvještaj... preda specijalnom tužiocu zbog sumnje da se radi o organizovanom kriminalu i zloupotrebi službenog položaja, kako u Opštini Berane, tako i u crnogorskom Fondu za stambeno-solidarnu izgradnju“, kazala je Ivanović.

Ona tvrdi da je Komisija “dokazala sa potpunom dokumentacijom da su postupak raspodjele stanova i odluke koje su donesene u vezi sa raspodjelom u svakom pogledu nezakoniti“.

"Opština Berane je uložila oko milion i po eura, dok nemamo podatke o tome koliko će koštati sudski troškovi u postupcima koje četiri radnika vode protiv Opštine zbog nezakonte raspodjele”.

Ona je istakla da je svih 18 zaključaka Komisija donijela jednoglasno, osim jednog gdje je član DPS-a bio protiv. Stanovi su dijeljeni tokom 2011. u vrijeme kada je gradom upravljala koalicija DPS-SDP, a kupovani su po subvencionisanim cijenama kod Fonda.

"Vijesti” su pisale o tome da stanari takozvane Holandske zgrade strahuju da su njihovi stanovi pod hipotekom, iako redovno izmiruju kredite na osnovu kojih su ih otkupili. Komisije je utvrdila da je u to vrijeme Opština Berane ugovor o hipoteci potpisala sa Holandskim investicionim fondom (DIGH) 30. oktobra 2010.

U ugovoru je objašnjeno da vrijednost hipoteke iznosi 539.329 eura i da će u slučaju da potraživanja ne budu izmirena u roku, DIGH obavijestiti dužnika da će pristupiti namirenju potraživanja.

Bonus video: