Savin kuk: Nove cijene, ponuda u najboljem slučaju ista

Gotovo je izvjesno da ni ove godine neće raditi žičara “Savin kuk 2”, u toku je popravka “jedinice” oštećene u požaru
287 pregleda 6 komentar(a)
Savin kuk, Foto: Obrad Pješivac
Savin kuk, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 19.10.2015. 18:30h

Cijene ski-pasa na skijalištu “Savin kuk” predstojeće sezone biće više nego lani, uprkos tome što će, u najboljem slučaju, ponuda biti na nivou prošlogodišnje.

Priprema skijališta počela je sredinom septembra, a već sada je izvjesno da će raditi samo jedna žičara, ako nadležni uspiju na vrijeme da je osposobe nakon proljetošnjeg požara.

Izvršni direktor Turističkog centra “Durmitor” Miloš Popović ranije je saopštio da će rekonstruisati i žičaru Savin kuk 2, ali prema nezvaničnim informacijma “Vijesti” na tender se nije javio niko, jer je, imajući u vidu konfiguraciju terena, riječ o veoma zahtjevnom poslu.

Popović je najavio gradnju nove ski-staze, dužine 700 metara.

Uprkos skromnoj ponudi kada je riječ o skijanju, u Turističkom centru “Durmitor” odlučili su da jednodnevni ski-pas za odrasle tokom januara košta 15 eura, tri više nego lani.

Tokom februara i marta koštaće 13, umjesto 10 koliko je bio lani.

I dvodnevni ski-pas u januaru poskupio je sa 20 na 25 eura, a skijanje za djecu sa šest na osam eura, odnosno šest u februaru i martu.

Sezonski ski-pas je pojeftinio, pa će umjesto 230 koštati 150 eura, dok je za domicilno stanovništvo 100 eura.

Kao i prošle godine, djeca sa Žabljaka i nacionalni reprezentativci moći će besplatno da skijaju.

Ovo su podaci sa kojima raspolaže lokalna Turistička organizacija, koji su prezentirani na nedavno održanom sajmu turizma u Novom Sadu.

Popović nije odgovarao na telefonske pozive kako bi odgovorio šta je uslovilo poskupljenje i kako teče dinamika pripreme skijališta za sezonu, prije svega ionako starih uspinjača i ski-liftova.

Direktor Turističe organizacioje Žabljak Boro Nikolić saopštio je da će cijene smještaja u hotelima biti kao i prethodne godine.

“Cijena polupansiona u dvokrevetnim sobama kreće se između 24 i 50 eura, zavisno od kategorije hotela. Krevet u privatnom smještaju koštaće od 7 do 15 eura”, kazao je Nikolić, istakavši da je interesovanje dobro. On je ocijenio da se turistička privreda kvalitetno priprema za zimsku sezonu. Ipak, uslov svih uslova je dovoljno snijega, kaže Nikolić.

Žičara planula zbog neispravnog produžnog kabla?

Uzrok požara, u kojem je 17. maja oštećena žičara “Savin kuk”, najvjerovatnije je neispravan produžni kabl u jednoj od prostorija.

To je “Vijestima” potvrdilo više izvora, ali ne i Popović, koji nije odgovarao na telefonske pozive. Žičara kojom gazduje Investiciono-razvojni fond izgorjela je nakon što je u njenu rekonstrukciju uoči lanjske sezone uloženo više od 600 hiljada eura. Popović je ranije kazao da će popravka koštati oko 80 hiljada eura, ali nije precizirao kada će radovi biti završeni.

Po onome što je na skijalištu vidio reporter “Vijesti”, popravka neće skoro biti završena.

Bonus video: