Sportske terapije mogu da doprinesu kvalitetu života osoba sa invaliditetom

Ciljne grupe ovog projekta su djeca i mladi sa invaliditetom, njihove porodice, kao i stručnjaci iz institucija
1 komentar(a)
osobe sa invaliditetom, pres, Foto: Svetlana Mandić
osobe sa invaliditetom, pres, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 19.10.2015. 12:29h

Da radnookupacione i sportske terapije mogu da doprinesu kvalitetu života djece i omladine sa invaliditetom i njihovih porodica uvjerili su se korisnici dnevnih centara iz Nikšića i Bijelog Polja, koji zajedno sa kolegama iz Sarajeva, realizuju projekat „Socijalna inkluzija kroz radnookupcionu terapiju“.

Prema riječima direktorice nikšićkog Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju Radojke Koprivice, u toj ustanovi su u sklopu projekta instalirali opremu za izradu predmeta od drveta, gline i gipsa, dok će korisnici centra „Tisa“ iz Bijelog Polja raditi i svijeće.

„Jako je bitno da ćemo zahvaljujući projektu dobiti i obučene, sertifikovane radne terapeute koje do sada u Crnoj Gori nijesmo imali, jer su taj posao uglavnom obavljali vaspitači ili učitelji“, istakla je direktorica nikšićkog Dnevnog centra koji ima 30 korisnika.

Prema riječima Saide Čikić, menadžerke projekta, organizovan je i odbojkaški kamp u Ulcinju kome su prisustvovala djeca i mladi sa smetnjama u razvoju iz Nikšića, Bijelog Polja i Sarajeva, kao i njihovi roditelji, a koji su vodili UNIFIED treneri Specijalne olimpijade Crne Gore.

„Ciljne grupe projekta su djeca i mladi sa invaliditetom, njihove porodice, kao i stručnjaci iz institucija koje su direktno uključene u rad sa ovom populacijom“, kazala je Čikić.

U sklopu projekta u sarajevskom Centru za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju „Vladimir Nazor“ urađeni su plastenici i zasadi plasteničkih kultura čime je počela proizvodnja u toj ustanovi.

Dosadašnji rezultati projekta, koji se realizuje u okviru prekogranične saradnje BiH-Crna Gora, predstavljeni su na danas održanoj zajedničkoj konferenciji. Projekat, čija ukupna vrijednost je blizu 170 hiljada eura, počeo je u martu ove godine i traje 15 mjeseci. Delegacija EU učestvuje sa 84 odsto sredstava.

Bonus video: