Banka hrane: Pomozimo porodici Milačić, ukinuta im je socijalna pomoć, nemaju struju, šporet...

"Počinje da bude hladno, a djeci treba struja i za pisanje domaćih zadataka . Pritom su veoma tanko obučeni, troje od njih je boso"
142 pregleda 27 komentar(a)
Ažurirano: 20.10.2015. 17:37h

Nakon završene humanitarne akcije "Pružite nam ruku i pomozite " volonteri humanitarne organizacije Banka hrane Crne Gore su pakovali hranu i higijenska sredstva za najugroženije porodice koje su na spisku već duži period, a među njima je i Mirjana Milačić majka petoro maloljetne djece.

"Mirjana je utočište našla u Bosanskom naselju na Koniku u Podgorici zahvaljujući dogovoru između Opštine Podgorica i Komeserijata za izbjeglice. U stanu, koji se sastoji od jedne prostorije i zajedničkog kupatila koji dijele sa komšijom, upoznali smo divnu nasmijanu djecu. Sve u stanu je jako skromno i zapaža se nemaština. Ugledali smo samo jednu igračku što nas je rastužilo, jer ipak tu živi petoro mališana. Ni jedne lutke, a sve su djevojčice... Do prije dva mjeseca Mirjana je bila korisnica socijalne pomoći i dječijeg dodatka u iznosu od 178 eura. Živjela je skroman život, ali se nije žalila. Korisnik je Narodne kuhinje, te tako ima jedan siguran obrok za sebe i djecu. Kada se uselila u ovaj stan zatekla je ogroman dug za struju. Sa distribucijom se dogovorila da ona otplaćuje dug kako bi imali struju. Platila je odmah 160 eura i posljednji račun. Nakon toga je plaćala 20 eura fixno i račun koji bi stizao", navodi se u saopštenju Banke hrane.

Iz ove humanitarne organizacije dodaju da je nenadano, prije dva mjeseca kada je Mirjana na pošti došla da uzme socijalnu pomoć saznala da ima samo 57 eura za podizanje, pa je začuđena ovom novinom otišla u Centar za socijalni rad po objašnjenje.

"Informisana je da joj je ukinuta socijalna pomoć zbog neposjedovanja presude o starateljstvu i alimentaciji, u sporu koji vodi sa bivšim suprugom koji je pokrenula prije četiri godine. 57 eura koje je dobila su dječiji dodatak i to za troje djece. Svih petoro djece ne mogu dobijati dječiji dodatak pa čak iako su u ovako teškom materijalnom položaju. Dječiji dodatak za jedno dijete je 19,50 eura. Centar za socijalni rad je pozivao bivšeg supruga tri, četiri puta na razgovor na koji se on nije odazivao. Sudskih ročišta nije billo do prije mjesec dana. Bivši suprug se nije pojavio na njemu, a sljedeće ročište je zakazano za 24. novembar", kazali su iz Banke hrane.

Rekli su i da je Mirjani je ukinuta socijalna pomoć.

"Od čega da žive ona i djeca? Mirjana je u saznanju da je bivši suprug skoro zatražio azil u Njemačkoj tako da je van zemlje i nerealno je očekivati da će se pojaviti na sljedećem ročištu koje je u novembru. A nije došao ni na prošlo kada je bio u Crnoj Gori. Šta da rade ona i djeca? Socijalni radnik je upoznat da djeca zive sa Mirjanom. U čemu je problem, pita se ona onda? Šta Mirjana može učinjeti kako bi povratila pravo na materijlano obezbjeđenje porodice u iznosu od 121 euro, pitamo Centar za socijalni rad Podgorica i nadležno Ministarstvo. Kako nije dobijala socijalnu pomoć Mirjana nije mogla plaćati struju. I ugasili su joj je. Sada su u mraku. Posljednji račun je bio 67 eura . Počinje da bude hladno, a djeci treba struja i za pisanje domaćih zadataka . Pritom su veoma tanko obučeni, troje od njih je boso. Nemaju šporet na drva koji bi poslužio za grijanje i pripremu hrane. Mirjana je šporet koji su imali prodala prije godinu i po dana kada joj je najmlađa kćerka bila bolesna. Nije imala za taksi kako bi je što hitnije povela kod doktora i kupila brufen sirup za skidanje temperature koji se ne refundira na recept. Prodala je šporet za 10 eura", rekli su iz Banke Hrane.

Mirjanine kćerke Sara (9 godina ) i Ena ( 8 godina ) su učenice.

"Već osjećaju da nijesu kao druga djeca. Izdvajaju se po garderobi koju nose. Užinu da ponesu u školu nemaju kao ni novac da je kupe. Kad je bilo fotografisanje u školi nijesu uzele fotografiju, treba platiti jedan euro. Na školske izlete takođe ne idu. I testovi u školi koji se moraju platiti iako simbolično za njih je nemoguće. Jana ( 5 i po godina ) , Mia ( 4 i po godine ) i Darija ( 2 godine ) bi išle u vrtić. Ali za njihovu majku je to problem. Nemaju primjerenu garderobu, nemaju pape, pidžame, trenerke, a i kako se prevesti do vrtića .Ova djeca ne znaju za drugi slatkiš osim krem bananice koju im majka kupi kada dobije socijlanu pomoć. I voće jedu samo kada stigne socijala. A sada su i to izgubili, zaista nehumano i konstatujemo veoma tužno", navode iz Banke hrane.

Iz ove humanitarne organizacije apeluju na sve ljude dobre volje da pomognu ovoj porodici.

"Najveća pomoć bi im bio šporet na drva i drva za ogrijev, kao i obuća za djevojčice ( brojevi su 33, 31, 29,26 i 23 ). Pidžame, veš, pape, zimske jakne, džemperi, sve to njima treba. Za one koji mogu novčano pomoći žiro račun je kod Podgoričke banke 550-0010300005697-61 na ime Mirjana Milačić. Svi koji žele i mogu pomoći mogu se javiti Banci hrane Crne Gore radi dobijanja kontakta porodice na tel +382 69 495 680, putem e-maila bankahranepg@gmail.com ili na fb stranici Banke hrane Crne Gore u inbox kako bi pomogli ovoj šestoćlanoj porodici", zaključuje se u saopštenju Banke hrane.

Galerija

Bonus video: