Pripreme za projekat upravljanja vodama u slivu Drine

„Kako treba da počne implementacija glavnog projekta za upravljanje vodama u slivu Drine, za koji je SB odobrila grant u iznosu od 8,6 miliona američkih dolara državama u slivu Drine, Crnoj Gori, BiH i Srbiji“, kaže se u saopštenju
107 pregleda 0 komentar(a)
GEF-SCCF, Foto: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja
GEF-SCCF, Foto: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja
Ažurirano: 18.10.2015. 18:49h

Nikšiću je danas održana prva regionalna konferencija povodom pripremnog projekta GEF-SCCF Projekta upravljanja vodama u slivu rijeke Drine, za koji je Svjetska banka (SB) odobrila grant od 400.000 dolara.

Projekat bi, kako je saopšteno iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, trebalo da bude završen u decembru.

„Kako treba da počne implementacija glavnog projekta za upravljanje vodama u slivu Drine, za koji je SB odobrila grant u iznosu od 8,6 miliona američkih dolara državama u slivu Drine, Crnoj Gori, BiH i Srbiji. Kroz pripremni projekat uradiće se neophodne vodne podloge, prikupiti svi relevantni podaci i konačno definisati dalje aktivnosti u oblasti upravljanja ovim vodnim resursima“, kaže se u saopštenju.

Konferenciju u Nikšiću otvorio je ministar Petar Ivanović, koji je ocijenio da će projekat dati osnov za buduće projekte kojima će se riješiti dva krupna pitanja.

„Moramo imati dugoročno rješenje koje će kompletne djelove tokova drugačije tretirati i spriječiti štete od polava. Drugi segment se odnosi na pripremu dokumentacije za vodosnabdijevanje“, kazao je on.

Prema riječima Ivanovića, trenutno je obuhvaćeno sedam opština.

„I važno je da uradimo što je moguće više projektne dokumentacije. Jako je važan projekat za razvoj seoske infrastrukture i trajno rješavanje vodosnabcdijevanja područja koja nemaju vodu“, kazao je Ivanović.

On je podsjetio da Crnoj Gori treba oko 80 miliona EUR za rješavanje problema vezanih za plavljenje i vodosnabdijevanje.

„Taj novac nemamo, a da bi ga dobili moramo odraditi projekte, na nivou tijesne regionalne saradnje“, poručio je Ivanović, dodajući da je zadovoljan što se Crna Gora u tom smislu pozicionirala kao jedna vrsta lidera, konkretno, u ovom projektu.

Predsjednik Opštine Nikšić Veselin Grbović kazao je da će nikšićka, zajedno sa još šest opština, aplicirati sa svojim projektima.

Problem, kako je naveo, neće biti riješen samo sa obezbijeđenim sredstvima, nego će se morati obezbijediti i dodatna.

„Treba voditi računa o ekologiji, zaštiti Tare, Pive koje tvore Drinu. Bitno je da se projekti odrade što prije, kako bi se povukla sredstva. Nadam se da ćemo rješavanjem ovih problema u nekom narednom periodu“, kazao je Grbović.

Konferencija u Nikšiću okupila je predstavnike tri zemlje, sa ciljem da se ojača međudržavna saradnja i projekti pripreme što prije, da bi se 2016. krenulo sa implementacijom glavnog projekta.

Predstavnica Srbije Dragana Milovanović istakla je značaj projekta za sve tri države.

Ona je podsjetila da su poplave koje su se desile u prethodnom periodu podstakle države regiona da intenzivije rade na upravljanju vodama.

Osim zaštite od polava, navela je i probleme oko nanosa i eksploatacije pijeska i drugih pitanja.

Milovanović smatra da je regionalna saradnja u oblasti vodoprivrede, koja ne poznaje granice, presudna za realizaciju projekata, a naročito za njihovo finansiranje.

Predstavnik Bosne i Hercegovine, Boško Kenjić, podsjetio je da su tri zemlje prije nekoliko godina započele saradnju na projektu upravljanja vodama sliva Drine, koji je specifičan i u evropskim okvirima.

Sliv je veliki, zauzima prostor tri zemlje i ima veliki ekonomski i ekološki potencijal.

On je rekao da zbog takvog značaja sliva treba tražiti odgovarajuća rješenja prihvatljiva za sve tri države, kao i da će se na bazi saradnje definisati i potpisati ugovor o vodoprivrednoj saradnji.

„Identifikovaćemo listu prioriteta za sve tri zemlje, kao okosnice za sve tri zemlje i traženje sredstava od donatora“, kazao je Kenjić.

Prema riječima predstavnice Kancelarije SB u Sarajevu, Mirjane Karahasanović, očekivanja od projekta su velika posebno oko konsenzusa. „Vrijeme za pripremu projekta je kratko, radi se ubrzano, zato očekujemo puni angažman predstavnika tri zemlje“.

„Implementacijom glavnog projekta, za koji je SB opredijelila 8,6 miliona eura, otvoriće se vrata za dobijanje investicija iz drugih fondova (IPA, WBIF…), jer će vodne podloge koje se njime obezbijede nesumnjivo uspostaviti model za definisanje kvalitetnog upravljanja vodnim resursima u Crnoj Gori“, kazali su iz Ministarstva.

Cilj je, dodaje se, dostići dobar status voda, uspostaviti kvalitetan monitoring i pospješiti edukaciju stanovništva u opštinama sliva kako je i predviđeno projektnim zadatkom.

Bonus video: