Nacionalne parkove posjetilo preko 300.000 turista

„Od početka godine do polovine oktobra NP Durmitor je posjetilo više od 120 hiljada turista što predstavlja povećanje od 20 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Takođe je rijekom Tarom ovog ljeta splavarilo 14,5 hiljada turista što je 15 odsto više u odnosu na prošlu godinu“, dodao je Pajović
50 pregleda 0 komentar(a)
NP Durmitor, Foto: NPCG
NP Durmitor, Foto: NPCG
Ažurirano: 18.10.2015. 14:02h

Nacionalni parkovi Crne Gore (NPCG) ove godine bilježe uspješnu turističku sezonu, pri čemu su danas dočekali tristohiljaditog posjetioca, što je 32 odsto veća posjeta u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Iz NPCG je saopšteno da je u cilju obilježavanja uspješne sezone u crnogorskim nacionalnim parkovima uz prisustvo direktora Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore, Zorana Mrdaka i direktora NP Durmitor, Toma Pajovića dočekan jubilarni posjetilac.

„Zadovoljstvo da upravo ona bude tristohiljaditi posjetilac pripala je Maji Gordeš Đurović iz Nikšića koja je danas sa porodicom posjetila Nacionalni park. Ona se zahvalila predstavnicima NPCG na nagradi koja uključuje rafting rijekom Tarom do osam osoba koju će moći da ostvari tokom naredne ljetne sezone“, navodi se u saopštenju.

Mrdak je kazao da su NPCG u cilju unaprijeđenja turističke ponude zasnovane na održivom razvoju, tokom posljednje dekade, u saradnji sa privrednim subjektima i lokalnim upravama, izgradili značajan broj infrastrukturnih objekata i uporedo sa tim specifičnu turističku ponudu zasnovanu na prirodi.

Broj posjetilaca je u porastu iz godine u godinu, a od 2010. godine prisutno je kontinuirano povećanje broja posjetilaca, u prosjeku deset do 20 odsto godišnje u zavisnosti od Parka.

„Sigurni smo da, ukoliko se nastavi izgradnja javne infrastrukture, promocija vrijednosti i potencijala zaštićenih prirodnih područja i poveća zainteresovanost privrednog sektora za ulaganja u nove proizvode i sadržaje, to će, dovesti do povećanja pozitivnih trendova na područjima nacionalnih parkova“, rekao je Mrdak.

Prema njegovim riječima, razvoj specifične i kvalitetne turističke ponude u zaštićenim područjima povećaće konkurentnost crnogorskog turističkog proizvoda i biti dodatna vrijednost crnogorskoj ekonomiji.

Mrdak je takođe informisao da se turistička ponuda Parkova iz godine u godinu unaprijeđuje, a pored tradicionalne, od ove sezone NPCG su uvrstili i vožnju kajacima na Crnom i Biogradskom jezeru, vožnju biciklima u NP Durmitor i NP Biogradska gora, kao i vožnju novom crosscountry stazom u NP Durmitor.

„Za najmlađi uzrast postavljena su dječija igrališta u NP Durmitor i NP Lovćen. Od značajnijih infrastrukturnih projekata u ovom periodu, izdvajamo rekonstrukciju, odnosno asfaltiranje jednog od najljepših panoramskih puteva, takozvanog durmitorskog prstena, koji povezuje Malu Crnu Goru i Nedajno, kao i početak rekonstrukcije restorana u NP Biogradska gora i NP Durmitor”, precizirao je Mrdak.

Pajović je rekao da NP Durmitor, UNESCO-vo zaštićeno prirodno područje, bilježi dobru posjećenost i ove godine, pri čemu su najbrojniji posjetioci bili iz Francuske, Rusije, Njemačke, Izraela i regiona.

„Od početka godine do polovine oktobra NP Durmitor je posjetilo više od 120 hiljada turista što predstavlja povećanje od 20 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Takođe je rijekom Tarom ovog ljeta splavarilo 14,5 hiljada turista što je 15 odsto više u odnosu na prošlu godinu“, dodao je Pajović.

Ove sezone su, kako je zaključio, dobro bili posjećeni i planinarski domovi u masivu Škrka i kanjonu Sušica, a i posjeta splavara u „Radovan luci“ je bila dobra.

Bonus video: