"Kosovka" stigla u Klinički, ali su je sakrili

KC prošle sedmice preuzeo djelo, koje je iz hola Urgentnog centra uklonjeno krajem 2016. godine
11267 pregleda 71 komentar(a)
Sliku je prije četiri decenije donirao Crveni krst SFRJ, Foto: Centar za konzervaciju
Sliku je prije četiri decenije donirao Crveni krst SFRJ, Foto: Centar za konzervaciju

Klinički centar (KC) napokon je prošle sedmice preuzeo sliku “Kosovka djevojka”, koja je krajem 2016. godine uklonjena iz hola Urgentnog centra i poslata na Cetinje na restauraciju.

Menadžment KC, na čelu sa Jevtom Erakovićem, kao i direktor Urgentnog centra Nermin Abdić juče, kao ni prethodna četiri mjeseca, nijesu odgovorili “Vijestima” na pitanja u vezi sa ovim umjetničkim djelom.

Izvori “Vijesti” kazali su da slika još nije dopremljena u Urgentni centar.

Direktorica Centra za konzervaciju i arheologiju, Biljana Brajović, “Vijestima” je kazala da je KC prošle sedmice preuzeo sliku, sa kartonima u kojima se nalaze preporuke u vezi sa čuvanjem i održavanjem tog djela.

KC je sliku “Kosovka djevojka” dobio prije 44. godine na poklon od Crvenog krsta bivše Jugoslavije.

Djelo, rađeno na limu, na kojoj je prikazana djevojka koja vodom poji ratnika ranjenog u Kosovskom boju, bila je simbol te organizacije.

“Kosovka djevojka” stajala je u holu Urgentnog centra sve do kraja 2016. godine, kada je uklonjena na zahtjev direktora Nermina Abdića. On je tada “Vijestima” saopštio da je djelo premješteno u sobu koja služi ljekarima i medicinskim sestrama za odmor:

“Slika pripada prije svega zaposlenima, kao simbol koji ih motiviše i podsjeća kako treba da se ophode prema zaposlenima”. Abdić je naglasio da je sliku sklonio isključivo da bi je sačuvao od vandala. On je tada saopštio da uklanjanjanje “Kosovke djevojke” iz hola nema političku konotaciju, odnosno da nema veze sa činjenicom da se od 2015. do kraja 2016. na istom zidu nalazila i zahvalnica turskoj agenciji Agenciji za saradnju i koordinaciju (TIKA), koja je renoviranje Urgentnog centra pomogla sa 750.000 eura.

Bivša direktorica KC Zorica Kovačević početkom 2017. kazala je da je dala saglasnost Abdiću da se djelo restaurira na Cetinju.

Iz Centra za konzervaciju i restauraciju su saopštili da je slika dugo sređivana i napokon završena u aprilu 2018. godine.

“Radovi su veoma dugo trajali i čekamo da vidimo kako će boja da reaguje na lim. Restauraciji smo pristupili vrlo profesionalno, imali smo ugovor sa KC, obavijestili smo ih da je sve završeno. Čekamo da se jave, plate i preuzmu sliku”, kazali su prošle godine iz Centra.

Međutim, KC je 1.500 eura za restauraciju slike uplatio Centru nakon pola godine, navodno u oktobru 2018, i to nakon što su poslanici Demokratskog fronta ponudili da plate obnovu djela.

Od tada do danas, iz najveće zdravstvene ustanove nijesu odgovarali “Vijestima” da li su zaista plaćeni radovi, kada će slika biti preuzeta, da li će biti vraćena na poziciju u Urgentnom sa koje je odnijeta na restauraciju, te ako neće gdje će ubuduće biti izložena... Originalnu sliku “Kosovke djevojke” naslikao je Uroš Predić prije stotinu godina, a original se čuva u Muzeju grada Beograda. Prema informacijama sa sajta muzeja, Predić je bio inspirisan prvom bolničarkom iz Kosovskog boja.

Nezvanični izvori iz KC ranije su tvrdili da je postojao zahtjev od TIKA da se “Kosovka djevojka” ukloni nakon renoviranja Urgentnog centra iz hola.

Iz turske agencije su “Vijestima” krajem 2016. godine saopštili da tako nešto nikada nijesu zahtijevali, te da od njih to niko nije ni tražio.

Dobili i preporuke u vezi sa čišćenjem i izlaganjem svjetlosti

Brajović je rekla da se KC, u prethodnom periodu, interesovao u vezi slike, te da su dobili prepruke u vezi izlaganja tog djela svjetlosti, kao i održavanja. Iz Centra za konzervaciju i arheologiju im je, između ostalog, preporučeno da prašinu sa slike ne čiste magičnim krpama, već četkama.

Vučurović: Vratite sliku na svoje mjesto

Iz Demokratskog fronta (DF) pozvali su juče direktora KC Jevta Erakovića da sliku vrati na svoje mjesto, “kako je i obećao” nakon ranije ponude tog političkog saveza da plati restauraciju, ali pod uslovom da djelo bude vraćeno u Urgentni centar.

Poslanik DF Jovan Vučurović podsjetio je da je prošlo više od dvije godine otkad je “funkcioner DPS Abdić uklonio sliku ‘Kosovke djevojke’”.

“Takođe, bivša direktora Zorica Kovačević je u maju prošle godine obećala da će slika biti restaurirana i vraćena, ali to nije uradila, tačnije ‘ladno’ je prevarila i obmanula javnost, čime je samo pokazala kakvoj političkoj organizaciji pripada. Izgleda da njenim stopama nažalost ide i sadašnji direktor Eraković. Važno je građane podsjetiti na dokument koji je on lično potpisao i gdje je obećao da će KC platiti restauraciju i da će slika biti vraćena, ali evo prošlo je nekoliko mjeseci, i ništa”, kazao je Vučurović, podsjetivši da su poslanici DF još u oktobru ponudili da plate restauraciju.

Bonus video: