Prva, Vijesti i Nova M pisale nadležnim agencijama: Zaštitite domaće televizijsko tržište

"To što kablovski kanal Pink M može sada da prodaje reklamni prostor Crne Gore na isti način kao i nacionalni emiteri direktno znači različite uslove na istom tržištu. Naše tri kompanije dovode se u konkurentno nepovoljniji položaj", navodi se u dopisu
224 pregleda 8 komentar(a)
Televizija, Foto: Shutterstock
Televizija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 26.11.2018. 12:41h

Tri komercijalne televizije, Prva, Vijesti i Nova M, obratile su se nadležnim agencijama i čelnim ljudima države tražeći zaštitu domaćeg televizijskog tržišta, u skladu sa evropskim standardima, kako se ne bi dogodilo da Crna Gora bude jedina država Evrope koja u komercijalnom segmentu tržišta nema emisije na crnogorskom jeziku i o temama koje se tiču građana Crne Gore.

Televizije Prva, Vijesti i Nova M traže od Agencije za elektronske medije (AEM) da propiše uslov kako samo oni koji proizvode program u Crnoj Gori i to u procentu ne manjem od zahtijevanog nacionalnom frekvencijom mogu prodavati reklame u Crnoj Gori. AEM to treba da uradi jer se, nakon ugovora o mjerenju gledanosti sa Telekomom i Ipsosom, kablovski kanal Pink M sada našao u poziciji da prodaje reklamni prostor Crne Gore.

"Prvi put u novijoj istoriji crnogorskog televizijskog tržišta, događa se da kompanija koja ne proizvodi program u Crnoj Gori može da prodaje njen marketinški prostor. Direktna posljedica takve situacije, a to tvrdimo sa velikom izvjesnošću, mogla bi biti, da u periodu ne dužem od godinu dana, Crna Gora izgubi lokalno proizveden sadržaj u Crnoj Gori, na crnogorskom jeziku i o događajima relevatnim za crnogorske građane", navodi se u dopisu televizija Prva, Vijesti i Nova M.

Nacionalni komercijalni emiteri od Agencije za zaštitu konkurencije traže, takođe, da ugovor između Pink M media i kompanija Telekom i Ipsos proglasi zabranjenim i ništavim jer je njegovim sklapanjem prekršen član 7 Zakona o zaštiti konkurencije.

"To što kablovski kanal Pink M može sada da prodaje reklamni prostor Crne Gore na isti način kao i nacionalni emiteri direktno znači različite uslove na istom tržištu. Naše tri kompanije dovode se u konkurentno nepovoljniji položaj. Tri nacionalna komercijalna emitera – Vijesti, Prva i Nova M – pod daleko nepovoljnijim uslovima proizvode program, a prodaju reklamni prostor pod istim uslovima kao Pink M", zaključuje se u dopisu.

Prva, Vijesti i Nova M od delegacije Evropske komisije zatražile su podršku na eksperstkom nivou, a od predsjednika države, Skupštine i Vlade da se pokrene inicijativa za pisanje zakona o reklamiranju i oglašavanju na medijskom tržištu.

Bonus video: