Ogradu će srušiti, labudove udomiti

Direktor “Čistoće” Haris Krupa kazao je da je Mirković imao razumijevanja i da je ostavio vremena novom rukovodstvu da se upozna sa naslijeđenim obavezama
68 pregleda 1 komentar(a)
labudovi pljevlja, Foto: Goran Malidžan
labudovi pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 16.10.2015. 11:11h

Drvena ograda oko ribnjaka u gradskom parku Vodice još nije uklonjena, iako je inspektor za građevinarstvo i vode Opštine Pljevlja Oliver Mirković naredio “Čistoći” da to učini prije više od pola godine.

Istakavši da će upozoriti odgovorne da ispoštuju naređenje, Mirković je “Vijestima” kazao da rješenje do sada nije izvršeno jer je u međuvremenu došlo do promjene rukovodstva preduzeća. U obrazloženju rješenja se navodi da je ograda u dužini od 389 metara postavljena suprotno izdatom rješenju u martu prošle godine. “Čistoći” je u martu 2013. Sekretarijat za uređenje prostora odobrio izgradnju ograde visoke jedan metar obodom jezera, što to preduzeće nije uradilo već je ogradu postavilo više metara.

Direktor “Čistoće” Haris Krupa kazao je da je Mirković imao razumijevanja i da je ostavio vremena novom rukovodstvu da se upozna sa naslijeđenim obavezama.

On je rekao da će postupiti po rješenju inspektora i da će ogradu ukloniti u narednih dvadesetak dana. Krupa je kazao da će zbog uklanjanja ograde ribnjak ostati bez labudova, koji su krasili, kako tvrdi, jedan od najljepših gradskih parkova u Crnoj Gori.

“Tražimo način kako da udomimo labudove, s obzirom na to da oni nakon uklanjanja ograde ne mogu tu više biti...”, rekao je Krupa.

Knežević : Barijere ne mogu da spriječe huligane da prave štetu

Predsjednik NVO “Da zaživi selo” Vaso Knežević kazao je da kao inženjer pejzažne arhitekture ne podržava postavljanje na javnim mjestima bilo kakve vidove barijera, ograda i sličnog koje zatvara javni prostor fizički ili za oči posmatrača.

“U ovom slučaju radi se o narušavanju jednog slobodnog i najprepoznatljivijeg ambijenta u Pljevljima, od koga su pokušali da naprave mini-farmu sa guskama, ćurkama, patkama. Svakako da vodena površina treba da se obogati sa pticama vodenog ekosistema, kao što su labudovi i patke, ali sa mjerom i ukusom. Pokazalo se da ni te barijere ne mogu spriječiti huligane, ako hoće, da naprave štetu, kao što su ubijali patke i probijali kopljem labuda. Jedan prostor se pravi za normalne posjetioce, koji hoće u potpunosti da dožive lijep ambijent, a ne za huligane, koje nijedna ograda ne može spriječiti u njihovim zlim namjerama”, rekao je Knežević

Bonus video: