Aerodrom se "oklizne" na svaki snijeg: Zašto se ne mogu izboriti sa nekoliko centimetara?

Iz Aerodroma nisu odgovorili zašto se “Golubovci” ne mogu izboriti sa nekoliko centimetara snijega, sa koliko mehanizacije raspolažu i da li je ona dovoljna
5474 pregleda 3 komentar(a)
Većina letova otkazana, tri bila preusmjerena, Foto: Aerodromi Crne Gore/Facebook
Većina letova otkazana, tri bila preusmjerena, Foto: Aerodromi Crne Gore/Facebook

Podgorički aerodrom u posljednjih godinu dana zatvaran je dva puta zbog snijega, zbog čega su hiljade putnika bile spriječene da odu ili se vrate u Crnu Goru, ili su u slučaju preusmjeravanja letova završavali na tivatsko ili neko drugo regionalno letilište.

Zašto se podgorički aerodrom ne može izboriti sa nekoliko centimetara snijega nisu odgovorili “Vijestima” iz Aerodroma Crne Gore.

Iz ove državne kompanije koja gazduje podgoričkim i tivatskim aerodromom nisu odgovorili ni da li imaju potrebnu mehanizaciju za čišćenje pista, koliko ljudi je zaduženo za održavanje piste i koliko ih je za to bilo zaduženo sredinom nedjelje kada je pao snijeg.

Da će snijeg najvjerovatnije pasti u glavnom gradu znalo se krajem prošle nedjelje.

Snijeg manji od deset centimetara zatvorio je aerodrom u Podgorici u srijedu.

Aerodrom bio zatvoren zbog snijega, pomagali i pripadnici VCG sa svojom mehanizacijom

Prije nego što je otvoren kasno uveče, otkazano je deset dolaznih letova a preusmjerena su tri.

Putnici “Er Srbije” umjesto u glavnom gradu završili su u Tivtu, dok su putnici “Vizera” iz Minhena i Milana završili u susjednoj Albaniji.

Problem je veći imajući u vidu da je prošla godina bila rekordna za podgorički aerodrom.

Iz Aerodroma su sredinom oktobra saopštili da su “Golubovci” opslužili milionitog putnika dva mjeseca ranije nego 2017. godine.

Aerodrom je zbog bio zatvoren i krajem februara prošle godine, kada je otkazano više letova.

“Golubovci” nisu radili ni 2012, koji je u Podgorici dostigao visinu oko 15 centimetara.

Svaki put kada je snijeg zatvarao aerodrom, u pomoć su priskakali pripadnici Vojske Crne Gore.

Vojni aerodrom nalazi se odmah pored civilnog.

“Obaveza Vojske je da u slučaju potrebe pomogne građanima i civilnim institucijama. Uostalom i treća misija Vojske (pomoć institucijama u slučaju prirodnih nepogoda) nalaže obavezu adekvatnog reagovanja. S obzirom da VCG dijeli dio infrastrukture sa Aerodromom Podgorica, Vojska je tokom sniježnih padavina stavila na raspolaganje svoje tehničke i ljudske kapacitete kako bi se aerodrom doveo u operativno stanje. Vojska će uvijek i bez rezerve biti na raspolaganju građanima i institucijama države”, kazali su za “Vijesti” iz Ministarstva odbrane.

Za razliku od Aerodroma, iz resora Predraga Boškovića su odgovorili kakvom mehanizacijom raspolažu.

Vazduhoplovstvo VCG za čišćenje manevarskih površina na aerodromu i poletno-slijetne staze koristi dva gurača snijega na vozilu “FAP 1314/SK”, jedan snijegobacač “Rolba R-400E”, specijalno vozilo mercedes „UNIMOG“ sa ralicom ili bacačom snijega, četku za čišćenje snijega i prašine „Rolba Viking SB 80“, vučno vozilo za vučenje četke “Tam 150”, rasipač UREE na traktoru koji se koristi kao rezerva i po potrebi.

Aerodromi bi za koju godinu mogli ostati i bez njihove pomoći, jer se razmatra mogućnost preseljenja vojnog aerodroma u Nikšić ili Berane.

Bonus video: